با عضویت در انجمن تک رمان از مزایای(چاپ کتاب،منتشر کردن رمان و...به صورت رایگان، خدمات ویراستاری، نقد و...)بهرمند شوید. با ما بهترینها را تجربه کنید.☆
برکناری ۱۰ درصد از نیروی کار شرکت فضایی «اسپیسایکس»
ایسنا نوشت: شرکت فضایی "اسپیسایکس" به منظور آمادگی برای مواجهه با چالشهای پیش رو قصد دارد ۱۰ درصد از کارکنان خود را برای تامین هزینه پروژهها برکنار کند.
طبق گزارش رویترز و آرس تکنیکا، شرکت فضایی اسپیسایکس(SpaceX) میخواهد حدود ۱۰ درصد از بیش از شش هزار کارمند خود را مرخص کند.این شرکت فضایی خصوصی طی این سالها به دلیل قراردادهای سودآور با مشتریانی نظیر ناسا و نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا به سود خوبی رسیده است، اما به نظر میرسد اکنون میخواهد با تعدیل ۱۰ درصد از نیروهای خود، کمربند خود را کمی سفتتر کند تا مطمئن شود که برای بزرگترین پروژههایش، یعنی توسعه موشکهای میان سیارهای و اینترنت مبتنی بر فضا برای تحت پوشش قرار دادن کل زمین، سرمایه کافی خواهد داشت.
اسپیسایکس در بیانیهای که به رسانهها ارائه داد، اعلام کرده است که در حال انجام اقدامات لازم برای تبدیل شدن به یک شرکت لاغرتر است و نمیخواهد دچار مشکلاتی شود که در گذشته گریبان سازمانهای دیگر را گرفته و آنها را ورشکسته کرده است.
در این بیانیه آمده است: اسپیسایکس باید به عنوان یک شرکت ارزانتر به کار خود ادامه دهد تا هم بتواند به ارائه خدمات به مشتریان خود ادامه دهد و هم در توسعه فضاپیمای میان سیارهای و اینترنت ماهوارهای جهانی موفق شود. چرا که هر یک از این کارها، حتی زمانی که به طور جداگانه برای تحقق آنها تلاش شده، سازمانهای دیگر را به ورشکستگی کشانده است.
در ادامه آمده است: این بدان معنی است که ما باید کار را با اعضای با استعداد و سختکوش تیم خود ادامه دهیم. ضمن اینکه قدردان همه کارهایی که همکارانمان انجام دادهاند، هستیم و تعهدشان به اسپیسایکس را میستاییم. این اقدام فقط به دلیل چالشهای بسیار دشوار پیش رو انجام میشود و در غیر این صورت ضرورتی بر این کار وجود نداشت.
البته گزارشی از پایگاه "سیکینگ آلفا" که اواخر سال ۲۰۱۸ منتشر شد، نشان داد که شرکت اسپیسایکس احتمالا آنچنان که به نظر میرسد، سودآور نیست. هر چند که موشک فالکون۹ به دلیل کاهش هزینههای پرتاب با استقبال مشتریان مواجه شده است.
انگیزه این شرکت از اخراج میتواند ذخیره سرمایه اضافی برای ماموریتهای چند سال آینده تا زمانی که استارشیپ و استارلینک بتوانند شروع به کسب درآمد کنند، باشد.
ایسنا نوشت: تلسکوپ رادیویی "Spektr-R" روسیه هماکنون دچار اختلال شده است.
برنامه فضایی روسیه با شکست قابل توجهی مواجه شده است. از تاریخ ۱۱ ژانویه تلسکوپ رادیویی "Spektr-R" که در حال گردش بوده است، قادر به پاسخگویی به دستورات داده شده نیست. البته این تلسکوپ هنوز در حال سیگنال رسانی است. در وضعیت اخیر این ماهواره آمده است که دیگر نمیتواند به طور موثر برای فعالیتهای رصدی فعالیت کند.
"روسکاسموس" اعلام کرد که امروز تلاش میکند که کنترل ماهواره را دوباره به دست گیرد و مشکلات آن را حل کند. ولی آینده "Spektr-R" هنوز هم به صورت کامل مشخص نیست. Spektr-R عمر طولانی داشته است.
روسیه این تلسکوپ را در سال ۲۰۱۱ میلادی راهاندازی کرد و تصور میکرد که این تلسکوپ فقط تا سال ۲۰۱۴ فعالیت خواهد کرد. تاکنون عملکرد "Spektr-R" مفید بوده است و به محققان روسی کمک کرده که بتوانند به مطالعه امواج رادیویی در سراسر کیهان بپردازند. اگر این تلسکوپ به صورت کامل از کار بیفتد، شکست بزرگی را برای روسیها رقم خواهد زد.
ایسنا نوشت:محققان آژانس فضایی اروپا توانستند با بررسی یک سیاهچاله میزان چرخش آنها را تعیین کنند.
محققان توانستند با استفاده از دادههای تلسکوپ فضایی "XMM- نیوتون"( XMM-Newton) به مطالعه سیاهچالهای بپردازند که در حال بلع یک ستاره است. تلسکوپ فضایی "XMM- نیوتون" یک رصدگر "اشعه ایکس" است که در سال ۱۹۹۹ توسط آژانس فضایی اروپا راهاندازی شد و به افتخار نیوتون، فیزیکدان و ستارهشناس بزرگ که جاذبه زمین را کشف کرد، به این نام انتخاب شد.
این اطلاعات که توسط "آژانس فضایی اروپا" جمعآوری شده است، منجر به کشف یک سیگنال نورانی و پایدار شده است که به محققان این امکان را میدهد که میزان چرخش سیاهچاله را تعیین کنند. اینگونه به نظر میرسد که سیاهچالهها در مرکز کهکشانهای بزرگ قرار دارند و در سراسر کیهان پراکنده شدهاند.
سیاهچالهها ناحیهای از فضا-زمان هستند که آثار گرانشی آنها چنان نیرومند است که هیچ چیز حتی ذرات و تابشهای الکترومغناطیسی مثل نور نمیتواند از میدان گرانش آنها بگریزد. محققان دانشگاه "امآیتی" در مطالعه دیگری نشان دادهاند که تعیین محدوده چرخشی سیاهچالهها امری بسیار دشوار است.
چین نخستین ماهواره جهان در سال ۲۰۱۹ را به فضا پرتاب کرد
ایرنا نوشت: نخستین ماهواره ۲۰۱۹ با نام 'جونگ شی ۲D' بامداد امروز جمعه از مرکز پرتاب ماهواره 'شی چانگ' واقع در استان سیچوان چین با موفقیت به فضا پرتاب شد.
این ماهواره ساعت 1:11 بامداد امروز جمعه 11 ژانویه، با استفاده از موشک 'لانگ مارچ 3B' با موفقیت به مدار از پیش تعین شده ماه پرتاب شد.
ماهواره 'جونگ شی 2D' تازه ترین ماهواره مخابراتی چین است که می تواند به ایستگاه های رادیو، تلویزیون، ایستگاه های فرستنده بی سیم و شبکه های تلویزیون کابلی خدمت رسانی کند.
این ماهواره و موشک لانگ مارچ 3 توسط گروه علوم و فنون فضاپیمایی چین با مسئولیت محدود ساخته شده است.
پرتاب این ماهواره 298 امین پرواز موشک از ماهواره برهای خانواده 'لانگ مارچ' بود.
کشف اَختَروَشی که ۶۰۰ تریلیون بار درخشانتر از خورشید است
تلسکوپ هابل اَختَروَشی / Quasar را کشف کرده که ۶۰۰ تریلیون بار درخشانتر از خورشید است.
به گزارش خبرآنلاین، پس از ۲۰ سال جستجو، سرانجام تلسکوپ هابل درخشان ترین اختروش عالم را پیدا کرد که گفته می شود سالانه ۱۰۰۰۰ ستاره در خود تولید می کند.{لینک}
اختروَش یا کوِیزار یک هستهٔ فعال به شدت نورانی و دوردست است که وابسته به یک کهکشان جوان بوده و مقدار زیادی انرژی تولید می کند. آنها در ردهٔ یک کلاس از اشیا به نام هسته کهکشانی فعال قرار دارند. اختروَش هسته روشن از کهکشان فعال بوده که مانند ستاره هنگام دیده شدن توسط تلسکوپ، می درخشند. یک اختروَش، هاله متراکم شده ماده است که ابرسیاهچاله یک کهکشان جوان را احاطه کردهاست.
دانشمندان نام این اختروش را J۰۴۳۹۴۷.۰۸+۱۶۳۴۱۵.۷ گذاشته اند که ما بین ۱ میلیارد تا ۱۲ میلیارد سال سن دارد.
ایسنا نوشت: تلسکوپ فضایی هابل در سال ۲۰۱۵ موفق به ثبت تصویری دقیق و جزئی از یک کهکشان شد که ۴۰ میلیارد ستاره دارد.
تلسکوپ فضایی "هابل" در سال ۲۰۱۵ تصویری دقیق و با جزئیات از کهکشان "مثلث" به ثبت رسانده است. کهکشان "مثلث" یکی از دورترین اجرام آسمانی است که با چشم غیرمسلح نیز قابل رؤیت است و فاصله آن از کهکشان راه شیری ۳ میلیون سال نوری است. این کهکشان در آسمان شب به عنوان یک جرم آسمانی در صورت فلکی "مثلث" دیده میشود. یکی دیگر از اسامی این صورت فلکی "NGC ۵۹۸" است.
تصویر جدیدی که هابل به ثبت رسانده است، ۶۶۵ میلیون پیکسل است. این تصویر جدید در واقع از ترکیب ۵۴ عکس جداگانه ایجاد شده است که توسط هابل به ثبت رسیدهاند. میتوان گفت این تصویر جدید دومین عکس بزرگی است که تاکنون هابل به ثبت رسانده است. میلیونها ستاره، صدها خوشه ستارهای و سحابیهای روشن در این تصویر قابل رویت است.
صورت فلکی "مثلث" مجموعهای متشکل از بیش از ۵۰ کهکشان است که راه شیری یکی از آنها است. این کهکشانها با استفاده از جاذبه به هم گره خوردهاند.
ایرنا نوشت: در طول جنگ سرد، چشم آمریکا به موشک ها و ماهواره های اتحادیه جماهیر شوروی دوخته شده بود، اما در سال های اخیر، این برنامه فضایی چین بوده است که بیش از پیش آمریکا را نگران کرده است.
چین که فعالیت های فضایی اش توسط ارتش آزادیبخش خلق چین اجرا می شود، امروزه بیش از هر کشور دیگری پرتاب موشک به فضا را دارد به طوریکه شمار این موشک ها سال گذشته به 39 موشک رسید در حالی که این رقم برای آمریکا 31 موشک برای روسیه 20 و اروپا هشت موشک است.
چندی پیش، چین کاوشگر چانگ یی - 4 (ماه پیما) را به ماه پرتاب کرد تا برای نخستین بار در جریان بلند پروازی های فضایی خود، بتواند بخش تاریک کره ماه را مورد بررسی و آزمایش های علمی قرار دهد. چین در حال حاضر برنامه های فضای نظامی و غیرنظامی بیشتری نسبت به روسیه و ژاپن دارد. بودجه این برنامه ها در سال 2017 توسط سازمان توسعه و همکاری اقتصادی، 8.4 میلیارد دلار برآورد شده است.
رهبران چین با غلبه بر تنش های چند دهه خود، به طور متداول مراحل توسعه فضایی انجام شده توسط سایر کشورهای بزرگ را تکرار کرده اند؛ اولین ماهواره در سال 1970، اولین ماموریت فضایی انسانی و فعال کردن سامانه موقعیت سنجی ماهواره 'بایدو' و پاسخ چین به سیستم ردیاب از جمله این فعالیت ها بوده است.
به گفته «تاد هریسون»، متخصص برنامه های فضای نظامی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن، اگر چین به تلاش خود در این مسیر ادامه دهد به سرعت توانایی های روسیه در تکنولوژی های فضایی را تحت شعاع قرار خواهد داد. رئیس ناسا پس از فرود موفقیت آمیز کاوشگر چانگ یی – 4 در ماه، به چین تبریک گفت اما طبق قانون سال 2011 ایالات متحده، همکاری فضایی واشنگتن و پکن ممنوع است، هرچند مجلس آمریکا می تواند این ممنوعیت را لغو کند. رقابت واقعی این کشورها در دو حوزه استفاده نظامی از فضا در کوتاه مدت و استثمار منابع فضا در بلند مدت است.
برای استخراج مواد معدنی یا آب از روی ماه یا سیارک های دیگر، به خصوص برای تولید سوخت موشک، هنوز هم راه طولانی در پیش است، اما آمریکایی ها این کار را آغاز کرده در حال حاضر بر روی آن آزمایش هایی انجام می دهند.
در دهه های 1960 و 1970 واشنگتن و مسکو درمورد چند معاهده در فضا مذاکره کردند که به طور کلی معاهده ای مبهم درباره تضمین همکاری علمی و ممنوعیت سلاح های کشتار جمعی در فضا بود. علاوه بر این کشورها مجهز به تکنولوژی های نظامی از جمله لیزرهای ضد ماهوارهای، حملات سایبری، مسدود سازی الکترونیکی و موشک های ضد ماهواره ای زمینی شدند، که چین در سال 2017 آن را آزمایش کرد.
«جک برد» استاد برنامه حقوق فضایی دانشگاه 'نبراسکا 'می گوید، تشخیص تفاوت میان داشتن تسلیحات نظامی و نداشتن آنها در فضا بسیار دشوار است و متاسفانه تصور انتقال و گسترش هر گونه درگیری مسلحانه از روی زمین به فضا بسیار دشوار است اما چینی ها برای هر نوع احتمالی در آینده خود را آماده می سازند.
هریسون می گوید: ایالات متحده قدمی برای آمادگی در برابر تهدیدات بالقوه سیستم های فضایی بر نداشته است و این موضوع آمریباعث آسیب پذیری آمریکا می شود؛ از طرفی گفتگوهای ایالات متحده با پکن، در مقایسه با مبادلات واشنگتن با مسکو در دوران جنگ سرد، تقریبا صفر است. در حال حاضر، چین در حال تکمیل برنامه راه ابریشم نوین است و پرتاب های فضایی از این دست به همراه ماهواره هایی که در مدار زمین قرار گرفته است باعث خواهد شد تا کشورهای این حوزه بتوانند از خدمات سامانه موقعیت سنجی 'بایدو' چین در آینده بهره مند شوند.
ایسنا نوشت: پایگاه خبری "اسپیس"، منتخبی از اخبار فضایی برتر روزهای اخیر را منتشر کرد.
پایگاه اسپیس منتخبی از اخبار فضایی برتر روزهای اخیر را منتشر کرده است.
تولد یک ستاره
تصویر زیر صورت فلکی "بَرساووش" را نشان میدهد که در آن نور آبی رنگ متعلق به گرد و غبار و گازهای میان ستارهای است. این صورت فلکی ۱۰۰ هزار سال نوری از ما فاصله دارد و محل تولد ستارههای تازه متولد شده است. این ابرهای گازی "Herbig-Haro" نام دارند و ابرهایی هستند که در زمان یونیزه شدن گازهایی تشکیل میشوند که از ستاره های تازه متولد شده به وجود آمدهاند. این ستاره تازه متولد شده "SVS ۱۳" نام دارد و در گوشه بالایی سمت چپ تصویر قابل رؤیت است. این تصویر توسط تلسکوپ فضایی "هابل" به ثبت رسیده است.
پرتاب فالکون ۹
درتاریخ ۲۳ دسامبر ۲۰۱۸ میلادی شرکت "اسپیس ایکس" موشک "فالکون ۹" را به فضا پرتاب کرد تا این موشک یک سیستم "جی.پی.اس" را برای "نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا" به مدار ببرد.
اولین تصویر از سمت دور ماه
در تاریخ ۲ ژانویه ماهنورد "چانگ ای ۴" با موفقیت روی ماه فرود آمد و توانست اولین تصویر خود از سمت پنهان ماه را به ثبت برساند. سمت پنهان ماه نیمکرهای از کره ماه است که به طور دائمی از کره زمین روی گردان است. این کاوشگر در حوضه قطب جنوب-آیتکن و منطقه"Von Karman crater" فرود آمد. این دهانه بسیار عمیق است و با این وجود این کاوشگر میتواند اطلاعات مهمی از سنگهای آنجا را در اختیار دانشمندان قرار دهد. اوشگر "چانگای-۴" سوار بر موشک "لانگ مارچ ۳بی"(Long March ۳B) از مرکز پرتاب ماهواره "شیچانگ"(Xichang) پرتاب شد.
فوران آتشفشانی قمر "آیو" مشتری
در روز ۲۱ دسامبر، در طول انقلاب زمستانی، چهار دوربین فضاپیما "جونو" تصاویری از فوران آتشفشانی قمر آیو سیاره مشتری ثبت کردند. آیو" نام یکی از قمرهای سیاره مشتری و یکی از اقمار گالیلهای است. آیو نزدیکترین قمر از اقمار گالیلهای مشتری به این سیاره است. ین قمر از نظر اندازه اندکی بزرگتر از ماه است و با ۴۰۰ آتشفشان فعال، آیو فعالترین جرم از نظر زمینشناختی در سامانهٔ خورشیدی است. علت فعالیت آتشفشانی بیش از حد آیو انرژی و اثر جزر و مدی مشتری و سایر اقمار گالیلهای این سیاره بر این قمر است. این ماه در عین حال بالاترین چگالی را در میان قمرهای سامانه خورشیدی دارد.
شکار یک سحابی زیبا توسط هابل
تلسکوپ فضایی هابل به تازگی عکسی از یک سحابی منتشر کرده است که تصویری خارقالعاده از فضای بین ستارهای را نشان میدهد. ین سحابی در نیم کره جنوبی خود یک "متغیر دلتا قیفاووسی" به نام "RS Puppis" دارد. ک متغیر دلتا قیفاووسی به ستاره متغیری گفته میشود که در این کلاس قرار گرفته باشد. بین قدر مطلق و دوره تناوب نور این گروه ستارگان رابـ ـطه مشخصی وجود دارد. از این رو میتوان به راحتی از طریق داشتن تناوب قدر ظاهری به قدر مطلق آن رسید و از طریق مقایسه، فاصله این ستارگان را بدست آورد. این کار روشی معمول در اندازهگیری فاصله بین کهکشانی است. ین ستاره یکی از درخشانترین ستارههای این کلاس است و متوسط درخشندگی آن ۱۵ هزار بار بیشتر از خورشید است.
اولین تصویر رنگی "آلتیما ثولی"
فضاپیمای رباتیک "نیوهورایزنز"(New Horizons) چند روز گذشته تصویر یک جرم کیهانی در کمربند کویپر موسوم به "آلتیما ثولی"(Ultima Thule) که دورترین فاصلهای است که بشر به آن رسیده است را برای دانشمندان ارسال کرد. نابراین تصویر، میتوان دریافت که "آلتیما ثولی" قرمز است و شامل دو شی است که با قرار گرفتن بر روی هم، مانند آدم برفی شدهاند.
ایرنا نوشت: ساکنان شرق آسیا، سیبری و شمال اقیانوس آرام در هفته اول سال نو میلادی شاهد خورشیدگرفتگی جزئی هستند.
دیروز و امروز همزمان با وقوع این پدیده سایه اصلی ماه با فاصله چندصد کیلومتر از بالای قطب شمال زمین عبور کرده و نیم سایه آن بخش هایی از نیمکره شمالی را تاریک خواهد کرد.
اگر فاصله ماه تا زمین کمتر از میزان کنونی بود و مدار آن در صفحه مداری زمین قرار داشت، در ابتدای هر ماه جدید شاهد خورشیدگرفتگی کامل بودیم. اما مدار ماه دارای اندکی چرخش است و به همین علت سایه ماه از بالای زمین عبور می کند.
نکته قابل توجه درباره این خورشیدگرفتگی جزئی این است که بر خلاف زمان حرکت می کند. در واقع خورشید گرفتگی در روز شنبه از قسمت غربی خط بین المللی زمان اغاز شده و به سمت شرق آن حرکت می کند تا در بعداز ظهر روز یکشنبه (امروز) در آلاسکا دیده شود.
خط بین المللی زمان یک خط فرضی بر کره زمین است که از میانه اقیانوس آرام می گذرد و کشتی ها و هواپیماها با گذر از این خط تاریخ روزی را که در آن به سر می برند، عوض می کنند. بدین ترتیب این خورشید گرفتگی یک روز قبل از شروع، به پایان می رسد!
12 ساعت پس از فرود فضاپیمای رباتیک Change4 چین در نیمه پنهان ماه، سطحنورد Jade Rabbit 2 از آن جداشده و روی زمین نرم شروع به حرکت کرد.
به گزارش خبرآنلاین، این ماه پیمایی ساعت 10:22 شب پنجشنبه آغاز شد و عکس منتشرشده از سوی آژانس فضایی چین ردپای سطحنورد را بهخوبی نشان میدهد که از بدنه اصلی فضاپیما جداشده و روی سطح ماه حرکت کرده است.{لینک} {لینک}
«وو ویرن» مدیر پروژه اکتشاف در ماه به کانال CCTV چین گفت: این یک گام کوچک برای سطحنورد محسوب شده اما جهشی بزرگ برای ملت چین در عرصه فضایی است تا دست به کاوش بیشتر در فضا زده و به فتح عالم بپردازد.
کاوش در قسمت پنهان ماه میتواند به دانشمندان در مورد روزهای نخست منظومه شمسی و حتی تولید ستارگان کمک کند. به این قسمت از ماه که از زمین نمیتوان آن را مشاهده کرد، نیمه پنهان ماه گفته میشود.
هرچند امریکا و روسیه ماه را فتح کردهاند اما هیچکدام به قسمت نیمه پنهان ماه نرفتند و حالا چین اولین ملت جهان است که چنین کار بزرگی را کرده است.