خوش آمدید!

با عضویت در انجمن تک رمان از مزایای(چاپ کتاب،منتشر کردن رمان و...به صورت رایگان، خدمات ویراستاری، نقد و...)بهرمند شوید. با ما بهترین‌ها را تجربه کنید.☆

همین حالا عضویتت رو قطعی کن!

بهترین‌های شعر معاصر ایران؛ یک قرن شاعری

• نویسنده موضوع Saba.N
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 18
  • بازدیدها 1K
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899
شعر در پس‌زمینه‌ی زندگی ما جریان آرام و پیو‌سته‌ای دارد. از وقتی پا به دنیا می‌گذاریم و حتی قبل از آن، در ب*دن مادر، لالایی‌ها اولین مواجهه ما با کلام موزون یا خیال‌انگیز هستند. وقتی به حرف می‌آییم، برای تسلط به دایره واژگانی بیشتر، به ما شعر می‌آموزند. شعر می‌خوانیم تا رنگ‌ها را یاد بگیریم، محبت‌مان را به پدر و مادر ابراز کنیم و حتی مهارت کودکانه‌مان به زبان مادری را به رخ بکشیم. بزرگ‌تر می‌شویم و در مدرسه شعر می‌‌خوانیم، به وقت عاشقی شعر پناهمان می‌دهد و حتی تکیه‌گاه آرامش ‌کهنسالی خیلی‌ وقت‌ها همین شعر است. شعر معاصر فارسی به خاطر نزدیک‌تر بودن به زبان روزمره‌ی امروز و از آن‌ مهم‌تر، نزدیک‌تر بودن تجربه شاعر به زندگی مخاطب امروزی، نه‌تنها برای طرفداران جدی شعر و ادبیات، بلکه برای کسانی که چندان میانه‌ای هم با شعر ندارند، نوازشی است که جان می‌پذیردش.

انجمن رمان نویسی دانلود رمان

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

غزل معاصر، وام‌دار دیروز و برای امروز​

تعریف کلاسیک شعر فارسی روی وزن و قافیه تاکید زیادی دارد و اصولا آن‌طور که دهخدا نقل می‌کند، شعر کلامی است که گوینده قبل از بیان آن قصد کند آن را موزون و مقفی ادا کند. اصطلاح «نظم» هم که در مقابل نثر قرار می‌گیرد، به همین آهنگین و موزون بودن اشاره دارد. با پیشینه‌ای که شعر فارسی از رودکی و حتی قبل‌تر تا امروز دارد، محال است بتوان محبوبیت قالب‌های کلاسیک را نادیده گرفت یا سرودن را در قالب‌های کلاسیک کنار گذاشت. شعر نو و به‌طور کلی مقوله شعر مدرن سابقه‌ای نزدیک به یک قرن در ادبیات ما دارد و در این میان سرودن در قالب‌های کلاسیک با همان روند قبلی ادامه داشته و دارد.

محبوب‌ترین قالبی که از شعر کلاسیک فارسی در شعر معاصر فارسی به یادگار مانده، غزل است. غزل با جان‌مایه احساسات و عشق، استقلال معنی در هر بیت و نمونه‌های اعلایی که در آثار حافظ و سعدی و مولوی و بیدل از آن داریم، طرفداران بسیاری دارد. در میان شاعران محبوب معاصر تعداد زیادی غزل‌سرا هستند و در نسل جدید هم همچنان گرایش به غزل‌سرایی ادامه دارد. چهره‌های شاخص غزل معاصر را تقریبا همه می‌شناسند و محبوب‌ترین دفترهای شعر این چهره‌ها را در ادامه معرفی می‌کنیم.

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

حافظ زمانه، هوشنگ ابتهاج​

اشعار هوشنگ ابتهاج معروف به ه.الف سایه را تا آنجا ستوده‌اند که به او لقب «حافظ زمانه» را می‌دهند و غزل‌های او را در مقام مقایسه با اشعار حافظ می‌دانند. ابتهاج در عرصه موسیقی هم به‌دنیال پروژه‌های گردآوری و احیای موسیقی کلاسیک ایران در سال‌هایی که با رادیو ملی ایران همکاری می‌کرد، به‌عنوان یکی از چهره‌های تاثیرگذار شناخته می‌شود و در این حوزه نامش در کنار افرادی مثل محمدرضا شجریان، حسین علیزاده و محمدرضا لطفی قرار می‌گیرد. خود ابتهاج موسیقی را آن‌چنان در زندگی‌ حرفه‌ایش مهم و تاثیرگذار می‌داند که در یکی از مصاحبه‌هایش شناختش از شعر را مرهون موسیقی می‌داند.

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899
در کنار خیال‌انگیزی اشعار، ظرافت‌های زبانی و کاربرد هنرمندانه‌ی صور خیال که صاحب‌نظران ادبیات فارسی بر آن صحه می‌گذارند، آن‌چه جایگاه ابتهاج را به‌عنوان یک چهره ماندگار تعریف می‌کند، وجه اجتماعی اشعار اوست. ابتهاج که امروز ۹۲ سال دارد، دوران پرفراز و نشیبی را بر وطن دیده است. مفاهیم وطن‌دوستانه و مضامین سیاسی-اجتماعی در اشعار ابتهاج، بر شیفتگان آثار او افزوده و در طول سال‌ها نظر اهالی موسیقی را هم به خود جلب کرده است.

این‌طور است که هرگاه آواز «ایران ای سرای امید، بر بامت سپیده دمید/ بنگر کزین ره پرخون، خورشیدی خجسته رسید» را زمزمه می‌کنیم یا با بیت اول غزل عاشقانه «نشود فاش کسی آنچه میان من و توست/ تا اشارات نظر نامه‌رسان من و توست» خاطره‌سازی می‌کنیم، سروده‌های سایه را به زبان آورده‌ایم.

امشب به قصه دل من گوش می‌کنی
فردا مرا چو قصه فراموش می‌کنی
این دُر همیشه در صدف روزگار نیست
می‌گویمت ولی تو کجا گوش می‌کنی
-هوشنگ ابتهاج-

هوشنگ ابتهاج البته سرودن در قالب‌های جدیدتر شعر فارسی مثل شعر نوی نیمایی را هم تجربه کرده و اتفاقا این تجربه نیز به خلق اشعار درخشانی مثل «ارغوان» انجامیده اما آنچه مسلم است قلمرویی بهتر از غزل را نمی‌توان برای «حافظ زمانه» متصور شد.

ارغوان
این چه رازیست که هر بار بهار
با عزای دل ما می‌آید؟
که زمین هر سال از خون پرستوها رنگین است
وین چنین بر جگر سوختگان
د*اغ بر د*اغ می‌افزاید؟
ارغوان پنجه خونین زمین
دامن صبح بگیر
وز سواران خرامنده خورشید بپرس
کی بر این درد غم می‌گذرند؟
-بخشی از شعر ارغوان هوشنگ ابتهاج-

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

بانوی غزل ایران، سیمین بهبهانی​

سیمین بهبهانی یکی از تاثیرگذارترین زنان در ادبیات معاصر ایران است. او جزو اعضای اصلی و از نخستین کسانی بود که به عضویت انجمن ادبی ایران درآمد. با این‌که در کنار ادبیات، در رشته حقوق هم در دانشگاه تهران تحصیل کرده بود، تمام طول سال‌های کاری خود را به تدریس و دبیری ادبیات پرداخت و در کنار آن شاعری و نویسندگی را پیشه کرد.

سیمین خلیلی که البته به خاطر نام خانوادگی همسر اولش او را بیشتر به نام سیمین بهبهانی می‌شناسیم، با لقب «بانوی غزل» هم در عرصه شعر فارسی شناخته می‌شود. او در ششصد غزلی که در دفترهای شعر خود به چاپ رسانده، نگاه تازه‌ای به وزن داشت و به‌خاطر سرودن در وزن‌های کم‌تر رایج برای غزل، عنوان «نیمای غزل» را به خود اختصاص داده است.

دلم گرفته ای دوست، هوای گریه با من
گر از قفس گریزم، کجا روم، کجا من؟
کجا روم؟ که راهی به گلشنی ندارم
که دیده بر گشودم به کنج تنگنا من
نه بسته‌ام به کس دل، نه بسته دل به من کس
چو تخته پاره بر موج، رها… رها… رها… من
-سیمین بهبهانی-

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

غزل‌سرای عاشق، شهریار​

نام شهریار برای همه ما نامی آشناست. سروده‌های او موضوعات و زمینه‌های متنوعی را در بر می‌گیرد و در کتاب‌های درسی هم از اشعار شهریار به‌عنوان ب*ر*جسته‌ترین آثار ادبیات معاصر یاد می‌شود. اگرچه نه‌تنها در موضوع بلکه در قالب هم آثار پرشمار محمدحسین بهجت تبریزی معروف به شهریار تنوع زیادی دارد، شاهکارهای او در قالب غزل سروده شده‌اند و استعداد سرشار او در فضاسازی‌ها و قافیه‌پردازی‌ها در غزل‌های عاشقانه‌ی اوست که خود را نشان می‌دهد. عشق در اشعار شهریار آتشین و پرسوز و گداز است. تجربه واقعی عشق و هجران او خود داستانی عاشقانه است که رمز و راز س*ی*نه‌سوز بودن غزل‌هایش را آشکار می‌کند.

آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا
بی وفا حالا که من افتاده ام از پا چرا
نوشداروئی و بعد از مرگ سهراب آمدی
سنگدل این زودتر می خواستی حالا چرا
عمر ما را مهلت امروز و فردای تو نیست
من که یک امروز مهمان توام فردا چرا
نازنینا ما به ناز تو جوانی داده ایم
دیگر اکنون با جوانان نازکن با ما چرا
-شهریار-

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899
شهریار از همان هنگام که به‌عنوان شاعری جوان و علاقه‌مند به موسیقی، تحصیلات پزشکی را نیمه‌کاره رها کرد، در میان اهالی ادب شناخته شد و با بزرگانی مثل ابوالحسن صبا، عارف قزوینی و محمدتقی بهار نشست و برخاست داشت. آشنایی او با نسل بعدی پیشگامان ادبیات معاصر، از جمله نیما یوشیج او را به سرودن شعر نو هم ترغیب کرد اما در مجموع تسلط او بر وزن عروضی و موسیقی کلاسیک ایرانی بر همراهی با سبک‌های جدید غلبه داشت و نام او را به‌عنوان یک شاعر کلاسیک معاصر به ادبیات فارسی شناساند. شهریار همچنین به زبان مادری خود یعنی ترکی آذری هم سروده‌هایی دارد که معروف‌ترین آن‌ها منظومه «حیدربابایه سلام» (سلام به حیدربابا) است.

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

حسین منزوی و بخشیدن جان تازه‌ای به غزل​

برای غزل معاصر باید گفت حسین منزوی یک پله‌ی صعود بود. درست در دوره‌ای که شعر نیمایی و شعر سپید هرروز در میان نسل جوان محبوب‌تر می‌شد و به نظر می‌رسید قالب‌های کلاسیک کم‌کم در آثار نسل جدید شاعران کمرنگ‌تر می‌شود، حسین منزوی با نگاهی تازه به زبان و نوآوری‌هایی که چه در وزن و چه در فضاسازی داشت، مسیر تازه‌ای پیش روی غزل معاصر قرار داد. محبوبیت غزل البته به‌خودی خود و همچنین به‌واسطه حضور شاعرانی مثل ابتهاج و منوچهر نیستانی از‌دست‌نارفتنی بود اما بسیاری منتقدان تاثیر اشعار حسین منزوی را در اندازه‌ی انقلابی برای زنده کردن غزل معاصر دانسته‌اند.
منزوی به نسبت تاثیر و فراگیری اشعارش چندان در میان عموم مخاطبان شعر معاصر فارسی مشهور نیست. شاید این موضوع از روحیات و شرایط خاص زندگی‌اش تاثیر گرفته است. او از قول دوستان نزدیکش چندان در پی کسب شهرت نبود و با اینکه به خاطر تحصیل در رشته ادبیات و جامعه‌شناسی دانشگاه تهران، مدتی در تهران ساکن بود، پایتخت را برای سکونت دوست نداشت و به زادگاه خود یعنی زنجان برگشت. در همین شهر هم در ۵۷ سالگی با دنیا وداع گفت.

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899
من و تو آن دو خطیم آری، موازیان به ناچاری
که هردو باورمان ز آغاز، به یکدگر نرسیدن بود
اگرچه هیچ گل مرده، دوباره زنده نشد امّا
بهار در گل شیپوری، مدام گرم دمیدن بود
ش*ر*اب خواستم و عمرم، شرنگ ریخت به کام من
فریبکار دغل پیشه، بهانه اش نشنیدن بود
چه سرنوشت غم انگیزی که کرم کوچک ابریشم
تمام عمر قفس می بافت، ولی به فکر پریدن بود
-حسین منزوی-
منزوی شاعری است که با شعر و موسیقی به زندگی ما سر زده‌ است؛ حتی اگر او را نشناسیم. به‌ویژه آن‌که در ترانه‌سرایی هم دستی داشت و این روزها بیشتر او را با «آهای خبردار»ش با صدای همایون شجریان شنیده‌ایم:

تو شب تاریک / تو شب سیا / از چپ و از راست / از دور و نزدیک / یه نفر داره / جار می‌زنه، جار / آهای غمی که / مثل یه بختک / رو س*ی*نه من / شده‌ای آوار / از گلوی من / دستاتو وردار

Saba.N

مدیر بازنشسته
نویسنده حرفه‌ای
مدرس انجمن
داستان‌نویس
دلنویس انجمن
تاریخ ثبت‌نام
2020-05-31
کیف پول من
82,899

محمدعلی بهمنی، شاعر حرف‌های صمیمی از ج*ن*س غزل​

محمدعلی بهمنی بیش از هر چیز به‌خاطر زبان امروزی و صمیمی‌اش در میان نسل جدید علاقه‌مندان به شعر کلاسیک محبوب است. آثار معروف محمدعلی بهمنی در قالب غزل و ترانه هستند.

او که از کودکی سرودن را آغاز کرده بود، با کار در چاپخانه با فریدون مشیری آشنا می‌شود و نخستین شعرش را در همان سنین در مجله روشنفکر به چاپ می‌رساند. خیلی زود چاپ اشعار در مجلات او را ترغیب به انتشار دفتر اشعارش می‌کند و از او شاعری پرکار می‌سازد. بهمنی در سال ۱۳۸۵ به‌عنوان چهره ماندگار شعر معرفی شد.

تنهایی‌ام را با تو قسمت می کنم سهمِ کمی نیست
گسترده‌تر از عالمِ تنهایی من عالمی نیست
غم آنقَدَر دارم که می خواهم تمامِ فصل ها را
بر سفره‌ی رنگین خود بنشانمت بنشین غمی نیست
حوّای من! بر من مگیر این خودستایی را که بی شک
تنهاتر از من در زمین و آسمانت آدمی نیست
-محمدعلی بهمنی-

بالا