حقوق رویکرد حقوق کیفری ایران نسبت به مقابله با جرائم علیه اموال و مالکیت قسمت هفتم

• نویسنده موضوع MAHDIS
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 47
  • بازدیدها 1K
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
یعنی اگر جرم غیر قابل گذشت باشد و شاکی بعد از قطعیت گذشت بکند دادگاه تکلیف دارد تخفیف بدهد و ملزم به تخفیف است اما ماده ۲۷۷ آ. د.کدر امور کیفری طوری تدوین شد که این الزام ظاهرا از بین رفته عین مقررات ماده ۲۵ در ماده ۲۷۷ آمده است اگر در جرایم غیرقابل گذشت شاکی پس از قطعیت گذشت بکند دادگاه صادر کننده حکم قطعی در صورت اقتضأ مجازات را در حدود قانون تخفیف می دهد. من نظرم این است که در ماده ۲۷۷ ملزم نیست و می تواند تخفیف ندهد.

سؤال منحصر می کنیم به این که دادگاه می خواهد تخفیف بدهد. مقتضی این است که تخفیف بدهد. حالا آیا آن ممنوعیت شاملش می شود چون تخفیف آنجا ممنوع بوده است به نظر من خیر به لحاظ این که آنجا در ماهیت مسئله است جائی است که دادگاه می خواهد برای اولین بار تعیین مجازات بکند. حق ندارد. اما این مقررات قبلی مانع اجرای مقررات بعدی نیست. بنابراین بر مبنای ماده (۲۷۷) حتی می شود مجازات کلاهبرداری را تخفیف داد.

●مثال «الف» و «ب» با هماهنگی یکدیگر می‌خواهند پولی را از مردم بگیرند .

انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : MAHDIS

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
مثال اول :

شخص «الف» شروع به تعریف و تمجید از شخص «ب» می‌کند . ایشان پزشک ماهری یا مهندس است . آقای «ب» هم که در کنارش ایستاده نه انکار می‌کند نه تأیید ، اما آنها با هم تبانی کرده‌اند . جزء دوم کلاهبرداری یعنی گرفتن پول را آقای «ب» انجام می‌دهد . در چنین مواردی آقای «الف» یک جزء عنصر مادی را انجام داده ، یعنی اقدامات متقلبانه و دروغ بستن و جزء دیگر که برداشتن مال را انجام نداده و آقای «ب» انجام داده است . اینجا عنوان شرکت در کلاهبرداری است چون هر دو از قبل تبانی و هماهنگی داشته‌اند . مجازات شریک هم مثل مجازات یک مباشر است . اما اگر این دو با همدیگر هماهنگ نبوده‌اند و توافق و تبانی نداشته‌اند ، آن‌ وقت هیچکدام کلاهبردار محسوب نمی‌شوند چون هر کدام یک جزء عنصر مادی را انجام نداده‌اند و جزء دیگر را انجام نداده‌اند ، اینجاست که می‌گوئیم ترک فعل .

مثال دوم :

عنصر مادی کلاهبرداری نیست چون «ب» وقتی توافق و هماهنگی با ‌آقای «الف» نداشته ، اقدامات متقلبانه «الف» به حسابش منظور نمی‌شود . پس چون فعل متقلبانه به کار نبسته است ترک فعل او هم مصداق جرم کلاهبرداری نیست .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
اقدامات متقلبانه : «وسایل متقلبانه»

یعنی مثلاً همین دروغ گفتن . اما در حقوق صرف دروغ گفتن جرم محسوب نمی‌شود مخصوصاً اینکه در جرم کلاهبرداری این دروغ‌ها بایستی شخص را به یک باوری رسانده باشد یعنی قبولاندن او پس دروغی می‌تواند اقدام متقلبانه کلاهبرداری محسوب شود که به همراه اوضاع و احوال جانبی او باشد و با زمینه‌سازی‌ها و شرایط اطرافش باشد ؛

مثلاً کسی در خیابان قدم می‌زند اتفاقاً به ما برخورد می‌کند و سر صحبت که باز می‌شود می‌گوید من پزشکم و می‌توانم بیمار شما را درمان کنم ، شما این مقدار پول را به من بدهید . . . ، ما هم بر اساس همین گفته‌ها پولی به ایشان می‌دهیم . این یک دروغ ساده است یعنی بدون وسایل جانبی ولی اگر مثلاً همین شخص در داروخانه است ، در یک ساختمان که حالت مطب مانند نشسته ، دستگاه‌هایی دارد یا در یک بیمارستانی است ، لباس پزشکی یا پرستاری دارد ، شکل و قیافه پزشکی دارد و وسایل پزشکی دارد ، اگر چنین شخصی ما را گول بزند به جهت این شرایط محیطی که تا حدودی باور‌کننده است که این فرد پزشک است ، در اینجا اگر ما پذیرفتیم و پول دادیم ، کلاهبرداری است .

کلاهبرداری مشمول آن دروغ‌های ساده که بوسیله آن از طرف مقابل پول می‌گیرند صدق نمی‌کند و چنین چیزی عقلاً قابل تصوّر نیست . ولی اگر آن دروغ‌هایی که به همراه اوضاع و احوال جانبی است بیان شود ، جرم کلاهبرداری محسوب می شود . اگر کسی در اتوبوس یا مسیر دیدیم و گفت من وکیل هستم یا پزشکم و می‌توانم پرونده شما را حل کنم ، این کلاهبرداری نیست ، اما اگر این شخص را در دادگستری دیدیم ، رفت و آمد با قضات داشت ، کیف و اوراقی دارد ، این کلاهبرداری است .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
اگر کسی گفت بچه‌ام مریض است ، کمکم کنید ، ما پول دادیم کلاهبرداری نیست ولی اگر یک سری اسناد و پرونده پزشکی نشان داد و گفت بچه‌ام مریض است ، اینجا اگر اسناد متقلبانه بود و اصلاً طرف مثلاً فرزند بیماری نداشت کلاهبرداری است .

پس این وسایل و اقدامات هر دروغ ساده‌ای نمی‌تواند باشد چون اگر فردی از این جور دروغ‌های ساده گول بخورد و پول یا مالی را بدهد از سادگی و ناشی گری خود او نشأت گرفته است ، اما وقتی که وسایل ، وسایل حاشیه‌ای کنار این موضوع باشد ، غالباً افراد متعارف این شرایط را بپذیرند و باور کنند اینجا کلاهبرداری است .

به تعبیر دیگر آن دروغ ساده می‌گویند معیار شخصی برای کلاهبرداری است که یک شخص در مقابل آن دروغ بارش شده و پول یا مالی را داده و آن دروغ‌ها و ترفندهای همراه با وسایل جانبی ، به عنوان معیار نوعی کلاهبرداری در نظر می‌گیرند یعنی نوعاً چنین حالتی افراد را در معرض فریب خوردن قرار می‌دهد یعنی غالب مردم این شرایط را می‌پذیرند . در کلاهبرداری دروغ‌ها و اقدامات متقلبانه را بایستی بر اساس معیار نوعی در نظر گرفت نه شخصی ، یعنی معمولاً افراد اگر در چنین شرایطی قرار بگیرند گول بخورند . مصادیق این اقدامات متقلبانه در ماده ۱ به عنوان مثال نام برده شده است .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
در تعریف جرم کلاهبرداری گفتیم که کلاهبرداری توسل به یک سری اقدامات متقلبانه و فریب دادن صاحب مال جهت برداشتن مال وی اولین جزء کلاهبرداری یعنی اقدامات متقلبانه شرایط و خصوصیاتش اشاره شد . مصادیق و انواع این اقدامات متقلبانه که به طور مثال در ماده ۱ ذکر شده‌اند ، مواردی هم مشابه این موارد ذکر شد . می‌تواند عنوان کلاهبرداری یا اقدامات متقلبانه داشته باشد . این موارد تمثیلی عبارتند از :

۱ ـ فریب دادن مردم به داشتن شرکت یا کارخانه یا تجارت‌خانه .

۲ ـ فریب دادن مردم به داشتن مؤسسات موهوم «خیالی» کلاً همه‌ی مواردی که شخص مرتکب یا کلاهبردار به آن وعده می‌دهد بایستی حققت خارجی نداشته باشد ، یعنی وجود نداشته باشد . اگر اعلام می‌کند که شرکتی دارد یا یک مؤسسه ، و واقعاً هم آن مؤسسه یا شرکت را داشته باشد و بر آن اساس پولی از مردم گرفته باشد ، کلاهبرداری نیست ، هرچند که ممکن است برای شخص دهنده مال یا پول از آن شرکت یا مؤسسه نفعی حاصل نشود و ضرری متوجه او شود ، مثلاً کسی یا افرادی اعلام کنند که شرکت تجاری کالای خاصی دارند و افراد را به عنوان سهام‌دار می‌پذیرند . مردم هم سهامدار می‌شوند و شرکت می‌کنند.

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
این شرکت در جریان فعالیت‌هایش موفق نمی‌شود و منجر به ورشکستگی می‌شود . آن سهامداران اینجا ضرر می‌کنند هرچند هم که ممکن است بر اساس عملکرد ضعیف مدیران شرکت یا درخواست‌کنندگان شرکت باشد . چون اعلام ، داشتن شرکت دروغ نبوده و وجود خارجی داشته ، خسارت‌هایی که این سهامداران در موارد ورشکستگی متحمل می‌شوند به عنوان کلاهبرداری قابل رسیدگی نیست . چرا که آن چیزی که وعده و وعید داده وجود خارجی داشته و اقدام و اظهار دروغینی نبوده . اما اگر اعلام کند شرکت داریم ، اساس‌نامه‌های جعلی به اطلاع عموم برساند ، مکانی هم به عنوان محل شرکت به اطلاع مردم برساند و از این طریق پولی گرفته باشد ، چون آن چیزی که گفته دروغ بوده و وجود خارجی نداشته ، اینجا کلاهبرداری است . به همین خاطر است که قانونگذار کلمه‌ی موهوم به دنبال مؤسسات و شرکت‌ها به کار می‌برد . ‌

۳ ـ فریب دادن مردم به داشتن اموال واهی ، کسی می‌آید و به دیگران اعلام می‌کند که من فلان ملک و فلان موجودی دارم ، این چیز دارم و شما نگران نباشید بدهی و پولتان را پس ندهم . مقداری پول به ما قرض دهید یا با ما معامله کنید ، چنانچه مشکلی در پرداخت بدهی‌تان پیش آمد می‌توانید این اموال را بگیرید . در حالی که همه‌ی این چیزها که بیان کرده ، واهی و دروغین است و این اموال متعلق به خودش نیست .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
۴ ـ فریب دادن مردم به اختیارات واهی : اختیار یعنی قدرت داشتن ، نفوذ داشتن و توانایی داشتن در زمینه‌های خاصی ، توانایی انجام کاری را داشته باشد . مثلاً این قدرت یا توان را داشته باشد که یک مدرک حرفه‌ای یا تحصیلی برای شخصی تهیه کند . با پا*ر*تی‌بازی ، نفوذ داشتن و...

در صورتی که چنین قدرتی هم نداشته و واقعاً چنین اختیاری نداشته و دروغ گفته . اگر این چنین قدرتی داشته باشد و پولی هم در قبال آن گرفته باشد کلاهبرداری نیست . گاهی ممکن است قدرت و آن اختیار را دارد ولی اتفاقاً و استثنائاً در آن مورد خاص ایشان موفق به انجام کار نشده . اینجا چون عموماً این شخص چنین قدرتی داشته و به دروغ هم نگفته ، حالا این مورد خاص با مشکل مواجه شده ، نمی‌توانیم بگوییم حرف‌ها و اقدام‌هایش دروغ بوده ، بلکه درست بوده ؛ در این جا کلاهبرداری نیست . البته نه اینکه صاحب مال نمی‌تواند پولش را بگیرد ، بلکه به عنوان ککلاهبرداری نمی‌تواند پولش را بگیرد . با عناوین دیگر می‌تواند .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
در مورد وکالت یا پزشکان یا کارشناسان این وعده و وعیدهایی که می‌دهند اگرعنوان کنند که من وکیل هستم برای شما کاری انجام می‌دهم اگر این مورد ، یعنی وکیل بودنش دروغ باشد ، می‌شود کلاهبرداری . البته اگر پول یا مالی از طرف بگیرد ولی اگر بگوید وکیلم و می‌توانم این حکم را در دادگاه که از راه عادی و قانونی غیرممکن است برای شما بگیرم ، چنانچه این شخص وکیل از قراین و اوضاع و احوال استنباط می‌شود که چنین قدرت و نفوذی واقعاً در دادگاه داشته و پولی از این بابت گرفته و ندرتاً در این مورد با مشکل مواجه می‌شود ، چون نفوذ و اقتدارش دروغ نبوده بابت آن وعده و عیدهایش جرم کلاهبرداری نیست . چون دروغ نبوده ، ولی اگر دروغ بود و هیچ اختیار و نفوذی نداشته و بی‌جهت این شخص را امیدوار کرده کلاهبرداری است .

کلاهبرداری از این جهت که من نفوذ دارم نه نسبت به این که من وکیلم ، باید ببینیم که آن مورد خاص که شخص اعلام می‌کند و می‌خواهد آن را انجام دهد ، آن چیست ؟ آیا دروغ است یا راست می‌گوید . این که بگوید من پزشکم یا وکیلم و باشد و پولی بگیرد بعداً نتواند انجام ندهد کلاهبرداری نیست . اما چیزی که بگوید که آن دروغ باشد ، مثلاً من دکتر هستم و می‌توانم بیماری سرطان شما را خوب کنم در حالی که دروغ می‌گوید . در این جا اگر پولی یا مالی بگیرد ، کلاهبرداری است .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
۵ ـ امیدوار کردن مردم به امور غیرواقع : بعضی از مسایل حقیقت خارجی نمی‌تواند داشته باشد ، یعنی انجام گرفتن آن فعلاً حال است اما ممکن است در آینده انجام گیرد . مثلاً فعلاً درمان بیماری سرطان غیرممکن است ، پزشکی بیاید و بگوید من این بیماری شما را مداوا می‌کنم . این قدر پول بدهید تا من بیماری شما را مداوا کنم ، مسلم است که این امر غیرممکن است ، امیدوار کردن و گرفتن پول ، کلاهبرداری است ، یا مثلاً کسی بگوید ، شما این قدر پول بدهید ، من آسمان را می‌آورم زمین ؛ این یک امر غیرواقع است و غیرممکن . چون عقل سلیم این را نمی‌پذیرد ، پس در اینجا کلاهبرداری نیست . یعنی هر دروغی هرچند غیرواقعی باشد ، نمی‌توان گفت کلاهبرداری است .

دروغی به عنوان دروغ کلاهبرداری محسوب می‌شود که همراه با شرایط و اوضاع و احوال جانبی‌اش باشد . مثلاً کسی وکیل نیست ؛ می‌گوید من وکیلم ، او را در دادگاه دیده‌ایم یا کسی را در بیمارستان دیدیم ، گفت من پزشکم ؛ حالا اگر در بازار و بیابان او را دیدیم و چین حرفی زد اگر گول خوردیم ، از ناشی‌گری خود ماست . بایستی این دروغ نوعاً ماقلبانه باشد و از اوضاع و احوال ، فکر کنیم واقعی است در حالی که این‌گونه نیست .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
لایک‌ها
16,278
امتیازها
163
کیف پول من
674
۶ ـ ترساندن مردم از حوادث و پیشامدهای غیرواقع : صحبت از مواردی می‌کند که در آینده اتفاقی می‌آفتد ولی دروغ است . مثلاً کسی بیاید بگوید هفته‌ی آینده اینجا سیل می‌آید ، منازل شما در معرض و مسیر سیل است و خ*را*ب می‌شود و من این قیمت «که قیمت کمی هم هست» از شما می‌خرم . به همان اندازه‌ای که پائین‌تر فروخته ، کلاهبرداری محسوب می‌شود چون مردم را به حادثه‌ی غیرواقع ترسانده که البته این دروغ دادن باید به مسائل حاشیه‌ای و اوضاع و احوال جانبی باشد . مثلاً این شخص که گفته سیل می‌آید در اداره‌ی هواشناسی کار کند یا اطلاعات و اسناد جعلی مکتوب نشان دهد یا کسی که در اداره بازرگانی کار کنی ، یک سری مدارک جعلی نشان دهد و بگوید دولت می‌خواهد برنج وارد کند . این برنج‌ها را من به این قیمت از شما می‌خرم و بعد به قیمت نازلی بخرد ، اینجا کلاهبرداری است .

۷ ـ اختیار کردن اسم یا عنوان جعلی : اسم یعنی نام و نام خانوادگی جعلی ؛ عنوان یعنی سمت یا شغل مثل پزشک بودن ، رئیس اداره بودن و ... . «بیشتر کلاهبرداری‌ها این‌گونه

است» . مثلاً طرف بگوید من فلان مسئول هستم که رئیس فلان جا هستم یا عنوانی مانند من وکیل هستم یا پزشکم ، یا قاضی هستم . مثلاً من رئیس اداره صدور گذرنامه هستم .

بالا