- تاریخ ثبتنام
- 2019-12-22
- نوشتهها
- 3,156
- لایکها
- 7,301
- امتیازها
- 123
- محل سکونت
- میان یک عالمه رمان
- کیف پول من
- 1,134
- Points
- 9
همه میکروارگانیسمها از جمله باکتریها تحت تاثیر عوامل محیطی قرار دارند. عوامل محیطی بر رشد ، تکثیر و مرگ باکتریها تاثیر میگذارند. بعضی از باکتریها حرارت بالا و برخی حرارت پایین را دوست دارند. تغییرات PH یعنی تغییر غلظت یون هیدروژن در محیط زندگی باکتریها ، بر روند زندگی باکتریها موثر است. بطور کلی هر باکتری خواهان یکسری شرایط اپتیمم برای زندگانی است که در صورت عدم تامین آن شرایط ، زیست آن با مشکل مواجه شده و به زودی از بین خواهد رفت.
گرما
میدان حرارتی که در آن باکتریها رشد میکنند از چند درجه زیر صفر تا حدود 80 درجه میباشد. گاهی باکتریها را از روی این میدان حرارتی به سه گروه تقسیم بندی میکنند. باکتریهای سرما دوست فراوان هستند. صفت اصلی که باکتری سرما دوست را مشخص میکند توانایی رشد آن در صفر درجه است. اکثر باکتریهایی که مورد مطالعه بیشتر دانشمندان قرار گرفتهاند از انواعی هستند که در گرمای متوسط بیشتر رشد میکنند درجه حرارت برای رشد این گروه بین 52 - 10 درجه است. باکتریهای گرما دوست درجه حرارتی را ترجیح میدهند که برای اکثر جانوران غیر قابل تحمل است.
از باکتریهای مقاوم به حرارت میتوان مایکوباکتریوم ، میکروکوکها ، استرپتوکوکها و برخی لاکتو باسیلها را نام برد. تاثیر درجه حرارت بر روی رشد باکتریها مکانیسم پیچیدهای دارد. سرعت واکنشهای آنزیمی با گرما تغییر میکند. این سرعت در گرمای پایین کند بوده و با بالا رفتن درجه حرارت افزایش مییابد. با استفاده از درجه حرارت بالا میتوان اقدام به کشتن باکتریها کرد. هر قدر درجه حرارت بالاتر باشد زمان مرگ کوتاهتر است، باسیل سل در 58 درجه در مدت 30 دقیقه ، در 59 درجه در مدت 20 دقیقه و در 65 درجه در مدت 2 دقیقه کشته میشود. مقاومت گونههای مختلف در مقابل حرارت متفاوت است.
پرتوها
پرتوها دو نوع اثر بر روی باکتریها دارند: اثر مرگ آور که در آن مرگ باکتریها سرانجام رخ میدهد به عبارت دیگر در هر لحظه از زمان درصد ثابتی از سلولهای زنده کشته میشوند و تولید جهش ژنی در بین توده باکتریهای زنده. پرتوهای آبی- بنفش اشعه خورشید به شدت رشد باکتریها را متوقف میسازند. هنگامی که میکروب در معرض پرتو فرا بنفش قرار داده شده و سپس تحت تاثیر نور مرئی قرار گیرد، بار دیگر زنده میشود، این پدیده را دوباره فعال شدن در مجاورت نور مینامند. پرتوتابی با پرتو فرابنفش ، جهش ایجاد میکند و با روشهای مناسب میتوان جهش یافتگان را از بین توده باکتریها انتخاب کرد. از پرتوتابی با پرتو فرا بنفش برای سترون کردن مواد غذایی هم استفاده میشود.
فشار
باکتریها در برابر فشار مکانیکی و هیدروستاتیکی مقاومت قابل توجهی دارا هستند. باکتریهای بدون اسپور نظیر سراشیامارسینس و استرپتوکوکوس لاکتیس در اثر فشار زیاد کشته میشوند. دانشمندان نشان دادند که باکتریهای اسپوردار و بدون اسپور تحت تاثیر فشار هیدرواستاتیک بالا قادر به رشد کردن نیستند. باکتریهای دریازی بیش از باکتریهای خاکزی تحمل فشار بالا را دارند. تحت فشار تغییرات شکلی در باکتریها ایجاد میشود. برخی گونهها تحرک خود را از دست میدهند و برخی قادر به تکثیر شدن نیستند.
تاثیر ارتعاشات صوتی
ارتعاشات سوپرسونیک (9 هزار تا 200 هزار ارتعاش در ثانیه) سلولهای موجودات زنده عالی را به شدت تحت تاثیر قرار داده و موجب بهم ریختن محتویات سلول و سرانجام پاره شدن دیواره و متلاشی شدن کامل آن میگردد. سلول باکتری در مقایسه با سلول موجودات عالی به مراتب کوچکتر است و از اینرو به آسانی نمیتوان اثرات امواج سوپرسونیک را بر روی آن مشاهده کرد. لذا باکتریها را میتوان با امواج فرکانس بالا کشته و متلاشی کرد. حساسیت گونههای مختلف باکتری نسبت به امواج صوتی متفاوت است. نایسریا گونورهآ به آسانی بـ*ـو*سیله امواج از بین میرود، در صورتی که اسپور اکثر باکتریها تحت تاثیر ارتعاشات صوتی واقع نمیشوند.
رطوبت
آب محیطی است که بـ*ـو*سیله آن موجودات زنده از جمله باکتریها مواد غذایی را از آن بدست میآورند و فرآوردههای زاید را به آن دفع میکنند. اکثر باکتریها محیط دارای آب فراوان را ترجیح میدهند. آبگوشت غذایی معمولی برای محیط کشت باکتریها دارای 98.7 درصد آب است. و با اضافه کردن 0.5 درصد کلرور سدیم بهتر رشد میکنند.
فشار اسمزی
اسمز عبارت است از انتشار مولکولهای حلال از خلال پرده نیمه تراوا. دو محلول با فشار اسمزی یکسان را اصطلاحا ایزوتونیک مینامند. هنگامی که دو محلول با فشار اسمزی نابرابر مقایسه میشوند، محلول واجد فشار بالا را هیپرتونیک و دیگری را هیپوتونیک مینامند. فشار اسمزی پروتوپلاسم سلول باکتری سالم بیشتر از فشار اسمزی محیط کشت میباشد و بنابراین آب جذب میکند و متورم میشود، چون باکتریها دارای دیواره سخت هستند در این حالت صدمه نمیبینند. هنگامی که یک باکتری سالم در محلول هیپرتونیک قرار میگیرد، پلاسمولیز حاصل میکند. پلاسمولیز روش مهمی برای کنترل رشد باکتریها بخصوص در صنایع غذایی میباشد.
تراکم یون هیدروژن
رشد باکتریها و فعالیت آنها به شدت تحت تاثیر PH قرار دارد. ولی بین نیازمندیهای انواع گونهها و PH اختلاف زیادی وجود دارد. هر گونه فقط در حد معینی از PH میتواند رشد کند و سریع ترین رشد در ناحیه محدودی از PH انجام میشود.
میدان PH باکتریها
باکتریهای رودهای به مراتب بیشتر از انگلهای جانوری ، محیط اسیدی و قلیایی را تحمل میکنند. این قبیل باکتریها فقط بعد از تحمل اسیدیته معده و خاصیت قلیایی صفرا در روده میتوانند در آن چه فعالیت کنند. بسیاری از باکتریهای گیاهی و خاک شرایط نسبتا قلیایی را ترجیح میدهند.
پتانسیل اکسیداسیون و احیا
توانایی یک باکتری برای رشد پس از انتقال یافتن به محیط تازه تا حدی به پتانسیل اکسیداسیون- احیا بستگی دارد. این پتانسیل بر حسب نوع باکتری متفاوت است. باکتریهای هوازی پتانسیل بیشتر را نسبت به باکتریهای بیهوازی تحمل میکنند. تهویه محیط کشت، پتانسیل مثبت در حد بین 300 - 200 میلیولت تولید میکند ولی شروع رشد باکتریهای هوازی در پتانسیل نسبتا پایینی انجام میشود. در نتیجه جوشاندن محیط کشت به منظور خارج کردن اکسیژن ، پتانسیل را کاهش داده و برای علاقهمند رشد تعداد کمی از باکتریها مفید واقع میشود.
گرما
میدان حرارتی که در آن باکتریها رشد میکنند از چند درجه زیر صفر تا حدود 80 درجه میباشد. گاهی باکتریها را از روی این میدان حرارتی به سه گروه تقسیم بندی میکنند. باکتریهای سرما دوست فراوان هستند. صفت اصلی که باکتری سرما دوست را مشخص میکند توانایی رشد آن در صفر درجه است. اکثر باکتریهایی که مورد مطالعه بیشتر دانشمندان قرار گرفتهاند از انواعی هستند که در گرمای متوسط بیشتر رشد میکنند درجه حرارت برای رشد این گروه بین 52 - 10 درجه است. باکتریهای گرما دوست درجه حرارتی را ترجیح میدهند که برای اکثر جانوران غیر قابل تحمل است.
از باکتریهای مقاوم به حرارت میتوان مایکوباکتریوم ، میکروکوکها ، استرپتوکوکها و برخی لاکتو باسیلها را نام برد. تاثیر درجه حرارت بر روی رشد باکتریها مکانیسم پیچیدهای دارد. سرعت واکنشهای آنزیمی با گرما تغییر میکند. این سرعت در گرمای پایین کند بوده و با بالا رفتن درجه حرارت افزایش مییابد. با استفاده از درجه حرارت بالا میتوان اقدام به کشتن باکتریها کرد. هر قدر درجه حرارت بالاتر باشد زمان مرگ کوتاهتر است، باسیل سل در 58 درجه در مدت 30 دقیقه ، در 59 درجه در مدت 20 دقیقه و در 65 درجه در مدت 2 دقیقه کشته میشود. مقاومت گونههای مختلف در مقابل حرارت متفاوت است.
پرتوها
پرتوها دو نوع اثر بر روی باکتریها دارند: اثر مرگ آور که در آن مرگ باکتریها سرانجام رخ میدهد به عبارت دیگر در هر لحظه از زمان درصد ثابتی از سلولهای زنده کشته میشوند و تولید جهش ژنی در بین توده باکتریهای زنده. پرتوهای آبی- بنفش اشعه خورشید به شدت رشد باکتریها را متوقف میسازند. هنگامی که میکروب در معرض پرتو فرا بنفش قرار داده شده و سپس تحت تاثیر نور مرئی قرار گیرد، بار دیگر زنده میشود، این پدیده را دوباره فعال شدن در مجاورت نور مینامند. پرتوتابی با پرتو فرابنفش ، جهش ایجاد میکند و با روشهای مناسب میتوان جهش یافتگان را از بین توده باکتریها انتخاب کرد. از پرتوتابی با پرتو فرا بنفش برای سترون کردن مواد غذایی هم استفاده میشود.
فشار
باکتریها در برابر فشار مکانیکی و هیدروستاتیکی مقاومت قابل توجهی دارا هستند. باکتریهای بدون اسپور نظیر سراشیامارسینس و استرپتوکوکوس لاکتیس در اثر فشار زیاد کشته میشوند. دانشمندان نشان دادند که باکتریهای اسپوردار و بدون اسپور تحت تاثیر فشار هیدرواستاتیک بالا قادر به رشد کردن نیستند. باکتریهای دریازی بیش از باکتریهای خاکزی تحمل فشار بالا را دارند. تحت فشار تغییرات شکلی در باکتریها ایجاد میشود. برخی گونهها تحرک خود را از دست میدهند و برخی قادر به تکثیر شدن نیستند.
تاثیر ارتعاشات صوتی
ارتعاشات سوپرسونیک (9 هزار تا 200 هزار ارتعاش در ثانیه) سلولهای موجودات زنده عالی را به شدت تحت تاثیر قرار داده و موجب بهم ریختن محتویات سلول و سرانجام پاره شدن دیواره و متلاشی شدن کامل آن میگردد. سلول باکتری در مقایسه با سلول موجودات عالی به مراتب کوچکتر است و از اینرو به آسانی نمیتوان اثرات امواج سوپرسونیک را بر روی آن مشاهده کرد. لذا باکتریها را میتوان با امواج فرکانس بالا کشته و متلاشی کرد. حساسیت گونههای مختلف باکتری نسبت به امواج صوتی متفاوت است. نایسریا گونورهآ به آسانی بـ*ـو*سیله امواج از بین میرود، در صورتی که اسپور اکثر باکتریها تحت تاثیر ارتعاشات صوتی واقع نمیشوند.
رطوبت
آب محیطی است که بـ*ـو*سیله آن موجودات زنده از جمله باکتریها مواد غذایی را از آن بدست میآورند و فرآوردههای زاید را به آن دفع میکنند. اکثر باکتریها محیط دارای آب فراوان را ترجیح میدهند. آبگوشت غذایی معمولی برای محیط کشت باکتریها دارای 98.7 درصد آب است. و با اضافه کردن 0.5 درصد کلرور سدیم بهتر رشد میکنند.
فشار اسمزی
اسمز عبارت است از انتشار مولکولهای حلال از خلال پرده نیمه تراوا. دو محلول با فشار اسمزی یکسان را اصطلاحا ایزوتونیک مینامند. هنگامی که دو محلول با فشار اسمزی نابرابر مقایسه میشوند، محلول واجد فشار بالا را هیپرتونیک و دیگری را هیپوتونیک مینامند. فشار اسمزی پروتوپلاسم سلول باکتری سالم بیشتر از فشار اسمزی محیط کشت میباشد و بنابراین آب جذب میکند و متورم میشود، چون باکتریها دارای دیواره سخت هستند در این حالت صدمه نمیبینند. هنگامی که یک باکتری سالم در محلول هیپرتونیک قرار میگیرد، پلاسمولیز حاصل میکند. پلاسمولیز روش مهمی برای کنترل رشد باکتریها بخصوص در صنایع غذایی میباشد.
تراکم یون هیدروژن
رشد باکتریها و فعالیت آنها به شدت تحت تاثیر PH قرار دارد. ولی بین نیازمندیهای انواع گونهها و PH اختلاف زیادی وجود دارد. هر گونه فقط در حد معینی از PH میتواند رشد کند و سریع ترین رشد در ناحیه محدودی از PH انجام میشود.
میدان PH باکتریها
باکتریهای رودهای به مراتب بیشتر از انگلهای جانوری ، محیط اسیدی و قلیایی را تحمل میکنند. این قبیل باکتریها فقط بعد از تحمل اسیدیته معده و خاصیت قلیایی صفرا در روده میتوانند در آن چه فعالیت کنند. بسیاری از باکتریهای گیاهی و خاک شرایط نسبتا قلیایی را ترجیح میدهند.
پتانسیل اکسیداسیون و احیا
توانایی یک باکتری برای رشد پس از انتقال یافتن به محیط تازه تا حدی به پتانسیل اکسیداسیون- احیا بستگی دارد. این پتانسیل بر حسب نوع باکتری متفاوت است. باکتریهای هوازی پتانسیل بیشتر را نسبت به باکتریهای بیهوازی تحمل میکنند. تهویه محیط کشت، پتانسیل مثبت در حد بین 300 - 200 میلیولت تولید میکند ولی شروع رشد باکتریهای هوازی در پتانسیل نسبتا پایینی انجام میشود. در نتیجه جوشاندن محیط کشت به منظور خارج کردن اکسیژن ، پتانسیل را کاهش داده و برای علاقهمند رشد تعداد کمی از باکتریها مفید واقع میشود.
تک رمان
دانلود رمان عاشقانه از طریق سایت تک رمان دانلود رمان جنایی برای دانلود رمان رایگان وارد شوید جهت چاپ رمان و نشر در انجمن رمان نویسی از طریق اورود به انجمن اقدام کنید
taakroman.ir