خوش آمدید!

با عضویت در انجمن تک رمان از مزایای(چاپ کتاب،منتشر کردن رمان و...به صورت رایگان، خدمات ویراستاری، نقد و...)بهرمند شوید. با ما بهترین‌ها را تجربه کنید.☆

همین حالا عضویتت رو قطعی کن!

حقوق رویکرد حقوق کیفری ایران نسبت به مقابله با جرائم علیه اموال و مالکیت قسمت سوم

• نویسنده موضوع MAHDIS
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 55
  • بازدیدها 1K
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
راه‌های اثبات جرم سرقت حدی :

اگرچه راه‌های اثبات جرم سرقت حدی از موضوعات آ.د.ک است اما چون در این جرم اختصاص اشاره شده است به ناچار توضیح می‌دهیم :

الف ـ اقرار : آن هم ۲ مرتبه به شرطی که نزد دادگاه باشد [ و نه مراجع قضایی ] با جمع آن شرایطِ عمومی مانند بلوغ، عقل، اختیار و قصد .

انجمن رمان نویسی دانلود رمان

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
ب ـ شهادت شهود : شاهد باید۲ مرد عادل باشد .

ج ـ علم قاضی : در همه جرایم قاضی بایستی به علم برسد تا حکم دهد چون این حکم به منزله ی نظر دادگاه است و نظر دادگاه یعنی پی بردن به مجرم بودن شخص؛ و فرض بر این است که قاضی به علم رسیده که تصمیمی مانند اعدام را متخّذ شده است. علم قاضی از محتویات پرونده ، بنابراین علم قاضی که علمی نوعی است و از علم شخصی قاضی بدست نمی آید.[۳۱]

علم نوعی : علمی است که بر اساس مدارک ، اوراق ، بازجویی‌ها و اسناد موجود در پرونده بدست می‌آید .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
●علم شخصی : یعنی خود شخص قاضی می‌داند مثلاً متهم را دیده می‌گوید : « تو همسایه‌ی من هستی و من تو را مشاهده کرده ام و من می‌دانم و علم دارم که شما این کار را انجام داده اید و اصلاً حضرتعالی اینکاره اید » این علم ، علمی شخصی است . قاضی اگر حتی شخصاً علم داشته باشد نمی‌تواند بر اساس علم شخصی حکم دهد حتی اگر دیده باشد ، خودش نمی‌تواند حکم دهد و باید قاضی دیگری رسیدگی کند و حکم دهد . پس علم قاضی ، علمی نوعی است.[۳۲]

گاهی این علم نوعی بر اساس همین ادله و راه‌های اثبات جرم [ اقرار ، اعتراف و شهادت شهود ] بدست می‌آید؛ اما گاهی اعتراف و شهادت شهودی در کار نیست . بیشتر پرونده‌های قضایی با این مشکل‌ها مواجه هستند اما یک سری قرائن ، امارات و اوضاع احوال دیگری از قبیل سوابق شخصی ، اطلاعات بدست آمده از مطلعین ، پیدا شدن اموال سرقتی در خانه متهم و . . . وجود دارند که به کمک آنها می توان به یک سری نتایج مبنی بر وقوع جرم از سوی شخص مورد نظر دست یابیم.

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
این قرائن و امارات در قانون ما به عنوان علم قاضی نام برده شده‌اند در صورتی که علم قاضی خودش دلیل و مدرک نیست ؛ علم قاضی نتیجه‌ی دلایل و مدارک است که در نتیجه‌ی این دلایل و مدارک است که قاضی به این نتیجه رسیده است و هدف اصلی هم این است که قاضی به علمی دست یابد که بتواند حق را از باطل تمیز دهد . اگر قاضی با وجود اعترافات و شهادت شهود به علم نرسد نباید اِصدار حکم کند بلکه باید اطمینان کامل یافته سپس بر اساس آن حکم دهد .

●مجازات سرقت حدی :

وقتی می گوییم فلان جرم مجازات حدّی دارد یعنی مجازات آن مقطوع ، معیّن و مشخص است . مجازات سرقت حدّی مراتب دارد یعنی اگر شخصی برای بار اول سرقت انجام داده انگشتان دست راست [ به غیر از انگشت شصت قطع ] می شود؛ اگر بعد از اجرای این مجازات مجدداً سرقتی از نوع حدی انجام دهد برای بار دوم پای چپ [که از پایین برآمدگی پا شروع می‌شود تا انگشتان ] قطع می شود به گونه‌ای که نصف قدم این شخص باقی بماند ؛ اگر بار سوم سرقت کرد حبس ابد ؛ و اگر بعد از اجزای مجازات مثلاً در زندان سرقتی کرد یا از مرخصی آمده و مرتکب سرقتی شد که حدی است ، مجازات ایشان اعدام است . [۳۳]

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
ـ تعدّد جرم : « در جرایم قابل تعزیر [۳۴]هرگاه فعل واحد دارای عناوین متعدده جرم باشد مجازات جرمی داده می شود که مجازات آن اشد است».[۳۵] شخص چندین جرم انجام داده اما هنوز بابت هیچ کدام محاکمه نشده است ؛ حال او را گرفته‌اند و می‌خواهند به این چند جرم رسیدگی کنند . همه‌ی جرایم را در یک مجازات خلاصه می‌کنند یعنی مجازاتی که شدیدتر است.

ـ تکرار جرم[۳۶] : شخص جرمی انجام داده محاکمه می‌شود ، مجازات او هم اجرا می‌شود و بعد از اجرای مجازات جرم دیگری انجام می‌دهد .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
در هر دو ، چه در تعدّد و چه در تکرار باعث تجدید مجازات شخص است . این قاعده‌ی تعدّد و تکرار در ر*اب*طه با جرایم تعزیری است. اما در مورد جرایم حدی ممکن است این قواعد تجدید مجازات رعایت نشود و شرایط خاص خودش را مِن‌جمله جرم سرقت حدی داشته باشد. در تبصره ۱ از ماده ۲۰۱ ، گفته شده که : « سرقتهای متعدد تاهنگامی که حد جاری نشده حکم یک بار سرقت را دارد» یعنی به همان یک مجازات [ برای بار اول قطع انگشتان دست راست] اجرا می‌شود . اما اگر به صورت تکرار باشد مجازات سرقت‌ها در مرتبه‌های بعدی تغییر پیدا کرده و شدیدتر می‌شود [ اول قطع انگشت دست ، بعد پا ، بعد حبس ابد و در آخر اعدام].

سعید صالح احمدی

[۱] ماده ۱۹۸ - سرقت درصورتی موجب حد می شود که دارای کلیه شرایط و خصوصیات زیرباشد :

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
۱ - سارق به حد بلوغ شرعی رسیده باشد .

۲ - سارق در حال سرقت عاقل باشد .

۳ - سارق با تهدید واجبار وادار به سرقت نشده باشد .

۴ - سارق قاصد باشد .

۵ - سارق بداند و ملتفت باشد که مال غیراست .

۶ - سارق بداند و ملتفت باشد که ربودن آن حرام است .

۷ - صاحب مال ، مال را در حرز قرار داده باشد .

۸ - سارق به تنهایی یا با کمک دیگری هتک حرز کرده باشد .

۹ - به اندازه نصاب یعنی ۴/۵ نخود طلای مسکوک که به صورت پول معامله می شود یا ارزش آن به آن مقدار باشد در هر بار سرقت شود .

۱۰ - سارق مضطر نباشد .

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
۱۱ - سارق پدر صاحب مال نباشد .

۱۲ - سرقت در سال قحطی صورت نگرفته باشد .

۱۳ - حرز و محل نگهداری مال ، از سارق غصب نشده باشد .

۱۴ - سارق مال را به عنوان دزدی برداشته باشد .

۱۵ - مال مسروق در حرز متناسب نگهداری شده باشد .

۱۶ - مال مسروق از اموال دولتی و وقف و مانند آن که مالک شخصی ندارد نباشد .

تبصره ۱ ـ حرز عبارت است از محل نگهداری مال به منظور حفظ از دستبرد . ( ۲۴۰ )

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
( ۲۴۰ ) نظریه ۷/۴۵۵۵ - ۱۳۶۸/۹/۲۸ ا . ح . ق . : خیابان و شوارع از مصادیق حرز برای اتومبیل نبوده و سرقت موتور سیکلت و دوچرخه و اتومبیل از کنار خیابان ولو با شکستن قفل و زنجیر هم توام باشد سرقت مال از حرز بشمارنمی آید . در صورتی که اتومبیل در داخل گاراژ و یا حیاط پارک شده باشد این نوع محلها عرفا حرز برای اتومبیل شناخته می شود .

تبصره ۲ ـ بیرون آوردن مال از حرز توسط دیوانه یا طفل غیر ممیز و حیوانات وامثال آن درحکم مباشرت است .

تبصره ۳ ـ هرگاه سارق قبل از بیرون آوردن مال از حرز دستگیر شود حد براو جاری نمی شود .

تبصره ۴ ـ هرگاه سارق پس از سرقت ، مال را تحت ید مالک قرار داده باشد موجب حدنمی شود . ( ۲۴۱ )

MAHDIS

نویسنده انجمن
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
کیف پول من
674
( ۲۴۱ ) نظریه ۴۴۰۸ - ۱۳۷۲/۴/۲۶ شورای نگهبان : مراد از تبصره ۴ ماده ۱۹۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰/۵/۸ مجلس شورای اسلامی این است سارق از سرقت پشیمان شده توبه نماید و از این جهت پیش از آن که مسروق منه شکایت کند به اختیار خود مال را تحت ید وی قرار دهد . تایید شورای نگهبان نسبت به تبصره مذکور مبنی بر استظهار فوق بوده است و گرنه سقوط حد به مجرد تسلیم مال به مسروق منه ( مالک ) خلاف موازین شرعی است .

[۲] ر.ک به کتاب دیدگاه های نو در حقوق کیفری اسلام ص۱۵ نوشته ی سید محمدحسن مرعشی شوشتری و همچنین کتاب المعجم الوسیط ج اول ص۷۰

[۳] ر.ک به کتاب جرائم علیه اموال و مالکیت دکتر حسین میرمحمدصادقی

[۴] ر.ک به کتاب اطفال و جوانان بزهکار نوشته تاج زمان دانش ص ۱۵-۱۴

بالا