غدد بزاقی به دو گروه اصلی و فرعی تقسیم می شوند؛ ۳ جفت از آنها اصلی اند که «بناگوشی»، «تحت فکی» و «زیرزبانی» نام دارند و تعدادی نیز غدد بزاقی فرعی اند و به طور پراکنده در دهـ*ان و کام پخش شده اند و تعداد آنها به ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ عدد می رسد. غدد اصلی و فرعی به طور کلی در طول روز حدود یک تا یک و نیم لیتر بزاق ترشح می کنند. نوع بزاق نیز با توجه به نوع غدد ترشحی است یعنی غدد بزاقی بناگوشی بزاقی رقیق و آبکی (سروزی) ترشح می کنند ولی غدد زیرفکی و زیرزبانی ترشحی غلیظ تر دارند. نقش اصلی بزاق این است که غذا را نرم تر و بلع آنها را تسهیل و از خشکی مخاط دهـ*ان جلوگیری کند. بزاق حاوی آنزیم های گوناگون، املاح و مواد ضدباکتریایی است که می تواند نقش محافظتی داشته باشد.