معرفی اجزای باغلاما
کاسه طنینی : باغلاما نیز مانند سازهای مشابه دیگر دارای دو نوع کاسه میباشد. نوع اول یکپارچه یا اصطلاحا یک تکه ساخته میشود و نوع دوم به صورت ترکه ای میباشد. ترکه ای بدین معناست که ترکههای چوب در کنار هم قرار گرفته و شکل کاشه را تشکیل میدهند. برای ساخت کاسه اغلب از از تنه درختانی چون توت، شاه بلوط، آلوش، افرا، ماهون و.. استفاده میشود.
صفحه ساز: این بخش بر روی دهانه کاسه قرار گرفته و خرک بر روی آن نصب میشود. صفحه رویی معمولا از چوب درختانی مانند افرا، کاج، صنوبر و.. ساخته شده و نقش مهمی در کیفیت و طنین صدا دارد.
دسته و پرده ها : دسته نیز باید استحکام لازم و راحتی کافی برای نواختن را داشته باشد. برای ساخت دسته معمولا از چوبهایی مانند بلوط، گردو، ماهون و… استفاده میشود. پردهها نیز عموماً از نخ پلاستیکی تهیه میشوند. تعداد پردهها در باغلامای دسته کوتاه ۱۹ و در باغلامای دسته بلند ۲۴ عدد است.
گوشی ها : گوشیها بر روی سر دسته ساز قرار میگیرند. ۷ عدد گوشی وجود دارد که دقیقا به اندازه سیمها میباشند. ۴ سوراخ در سمت روی سر دسته و ۳ سوراخ در طرف کناریه آن ایجاد شده که گوشیها داخل آنها قرار میگیرند. سیمها نیز به دور گوشیها پیچیده شده و به وسیله آنها نیز کوک میشوند.
خرک – شیطانک – سیم گیر : این سه بخش وظیفه نگه داری سیمها را بر عهده دارند. خرک در بخش میانی صفحه قرار گرفته و سیمها بر روی شیارهای روی خرک قرار میگیرند. کار شیطانک نیز با خرک مشابه است با این تفاوت که شیطانک در انتهای دسته قبل از سر پنچه قرار گرفته است. سیم گیر نیز در انتهای صفحه بر روی لبه کاسه مستقر شده تا سیمها در بین شیارهای آن گیر کند و ثابت بمانند.
سیم ها : امروزه اغلب از سیمهای فولادی که صدای بهتری میدهند استفاده میشوند. باغلاما دارای ۷ عدد سیم است. این سیمها به سه گروه سه سیم، دو سیم و دو سیم تقسیم میشوند که در ادامه به نحوه کوک آنها اشاره خواهیم کرد.
کوک باغلاما
ساز باغلاما و سازهای هم خانواده آن در سبکهای گسترده ای از جمله مقامهای موسیقی ترکی، کردی، عربی، ترکیه ای و ارمنی نیز مورد استفاده قرار میگیرد بنابراین میتواند کوکهای متفاوتی داشته باشد اما رایجترین آنها را در ادامه نام بردهایم :
کوک بوزوک یا کارا (Sol, Re, La)
کوک باغلاما (La, Sol, Re)
کوک مستزاد (Fa, Re, La)
کوک میسکت (Fa#, Re, La)
راهنمای خرید و معرفی انواع رایج باغلاما
اگر به نواختن باغلاما علاقه مند هستید اولین گام انتخاب و تهیه یک ساز مناسب است. این امر باید به کمک راهنمایی فردی متخصص و با تجربه صورت گیرد تا بتوان خریدی درست داشت. داشتن کیفیت لازم در صدا و نوع ساخت یک ساز باعث میشود تا از نواختن با آن ل*ذت ببرید و انگیزه بیشتری بدست بیاورید. اما به یاد داشته باشید اگر مبتدی هستید و تازه میخواهید یادگیری ساز را شروع کنید، الزامی برای خرید یک ساز حرفهای با قیمت بالا وجود ندارد.
بنابراین توصیه ما در راهنمای خرید باغلاما به شما این است که بهترین گزینه برای خرید ساز را بر اساس سطح مهارت خود انتخاب کنید. بر این اساس اغلب سازها به سه دسته مبتدی ( مشقی ) – نیمه حرفهای – حرفهای تقسیم میشوند که هرکدام بر اساس نیازهای نوازندگان آن دوره طراحی شده اند.