کاربردهای جوش شیرین| کاربرد بی کربنات سدیم چیست؟
۱-کاربرد سدیم بی کربنات در صنایع غذایی
بی کربنات سدیم، همان جوش شیرین یا کربنات هیدروژن سدیم است. از این ماده اولیه صنعتی در گرید خوراکی، به طور عمده در صنایع تهیه نان و شیرینی پزی استفاده میشود. میتوان از آن به عنوان ترکیب تهیه مایه خمیر، جوش در خمیر نان، محیط بافر (=تنظیم PH) استفاده کرد. موارد دیگر را در قسمت زیر مشاهده میکنید:
بی کربنات سدیم به عنوان ماده اولیه در تهیه بکینگ پودر:
برای افزایش حجم خمیر تهیه انواع نان، شیرینی، کیک، کراکر و ویفر، بکینگ پودر
، ضروری است. بکینگ پودر شامل سه نوع ماده تشکیل دهنده اصلی است:
- یک عامل اساسی: سدیم بی کربنات
- یک عامل اسیدی: به عنوان مثال، سدیم اسید پیرو فسفات (SAPP) یا اسید سیتریک
- یک عامل حجم دهنده: برای مثال، نشاسته ذرت
نسبت استاندارد ۳۰/۴۰/۳۰ درصد وزنی (نشاسته / سدیم اسید پیرو فسفات / سدیم بی کربنات) است. به عمل آمدن خمیر مایه با آزاد شدن کربن دی اکسید همراه است. این واکنشها را در شکلهای زیر مشاهده میکنید:
دو واکنش شیمیایی (واکنش ۲a و ۲b):
واکنش ۲a برای کربن دی اکسید، عملکرد بالاتری نسبت به واکنش ۲b دارد. واکنش ۲a هنگامی شروع میشود که معرفها در حین تهیه خمیر، حل شوند. واکنش ۲b، با گرم شدن، آغاز میشود.
میزان واکنش ۲a به پارامترهای مختلفی از جمله انتخاب ماده اسیدی و اندازه ذرات سدیم بی کربنات بستگی دارد. بی کربنات سدیم با ذرات بزرگتر، زمان انحلال بیشتری نسبت به ذرات ریزتر دارد (جدول زیر را مشاهده کنید)، بنابراین در سرعت واکنش تأثیر دارد. سرعت واکنش برای ذرات بزرگتر، کندتر از ذرات ریزتر است.
با این حال باید توجه داشت که ممکن است در صورت وجود بیش از حد بی کربنات سدیم، یک واکنش غیر مطلوب رخ دهد (واکنش شکل زیر را مشاهده کنید).
این یک واکنش صابونی شدن بین سدیم بی کربنات و اسید چرب آزاد موجود در فرمولاسیون است (= اسید چرب که از موادی مانند کره یا خامه حاصل میشود). این واکنش، یک نمک اسید چرب تولید میکند که طعم ناخوشایند، شبیه به طعم فلزی را در مواد پخته شده ایجاد میکند.
انجمن رمان نویسی
دانلود رمان