معماری بومی استان گیلان
در زندگی شهری استان گیلان نیز، تناسب اقلیم با معماری خانهها نباید دور از انتظار باشد. البته که با پیشرفت تکنولوژی مصالح مورد استفاده در ساختوساز با روستاها عمدتا متفاوت خواهد بود. بارندگی و رطوبت مداوم در اقلیم گیلان، فرم ساختمانی سازهها را با خود هماهنگ کرده تا کمترین آسیب به بناها برسد. معماری استان گیلان ویژگیهای خاص را میطلبد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
شیب تند موجود در سقف خانهها که گاهی به ۱۰۰ تا ۱۵ درصد نیز میرسد، برای دفع آب باران و محافظت کلی بنا تدارک دیده شده است. همچنین برای این که باران تند و شدید مستقیما به دیوارها برخورد نکرده و سقف آنها را دچار ساییدگی و فرسایش نکند، در جهت بارش ایوان و اصطلاحا غلام گرد ساخته و شیب سقف را تا جلوتر از لبههای آن پیش میبرند.
یکی دیگر از شاخصهای این خانهها نداشتن زیر زمین است، زیرا هوای مرطوب و سنگین قادر است به زیر زمین نفوذ پیدا کرده و در آنجا تجمع کند. تجمع رطوبت دائمی در زیر بنای خانه برای سکونت در آن محل و استحکام خانه اصلا نشانهی خوبی نیست. بنابراین از ساخت آن صرف نظر میشود. از طرفی منبع غنی آبهای زیر زمینی در مناطق متعدد گیلان، سبب نفوذ رطوبت به دیوار زیرزمین و بدنبال آن سست شدن بنا خواهد شد.
به علاوه برای ایمن ماندن از جریان احتمالی آب و بارشهای سنگین، کف طبقهی همکف نیز باید از سطح زمین بالاتر باشد. این مورد علاوه بر حفاظت خانه از رطوبت ذاتی زمینهای مرطوب، در فصل گرما نیز خانه را از جریان هوای آزاد بهرهمند میسازد. اما این تمام نکات مورد نظر در معماری استان گیلان نیست.
هرچه شهر به سمت دریا پیش رفته باشد، منبع آب زیر زمینی غنیتربوده و خانهها باید ارتفاع بیشتری از سطح زمین داشته باشند. در فواصل بسیار نزدیک به دریا، گاهی این ارتفاع تا ۲ متر نیز خواهد رسید. در مقابل، هرچه شهر به سمت کوه و کوهپایه پیش رفته باشد، ارتفاع کمتر خانهها مشکل ساز نمیشود. فرم کلی خانهها در معماری استان گیلان چند کاربره بودن و سازگاری آن با فصول مختلف را نشان میدهد.
انجمن رمان نویسی
دانلود رمان