جلوگیری از پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان بیماری عفونی دندانی است که علت های متعددی آن را آغاز میکنند و ادامه آن را تحت تأثیر قرار میدهند.دلیل پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان، برای شروع نیازمند میزبان مناسب (دندان و محیط دهانی)، مواد غذایی مناسب و باکتری است.ابتدا از تجمع بزاق، مواد غذایی و باکتری، پلاک تشکیل میشود که به سطح دندان میچسبد؛ بعد از مدتی، باکتری از مواد غذایی استفاده میکند و اسیدی تولید میکند که سبب کاهش و خارج شد مواد معدنی داخل دندان میشود.
با توجه به خواص خنثیکنندگی بزاق که در جهت عکس اسید باکتری عمل میکند، یعنی خنثیسازی حال اسیدی (شدت آن در افراد متفاوت است) و کمک به برگرداندن مواد معدنی به دندان، سبب جبران مواد معدنی از دست رفته میشود.
ایجاد جریان روان، رقیقسازی، خنثیسازی و برگرداندن مواد معدنی به دندان، از خواص مهم بزاق است که حتی گاهی پیشرفت و یا برگشت بیماری پوسیدگی را تعیین میکند. همچنین جریان بزاق در د*ه*ان هم سبب رقیق شدن مواد گوناگون در د*ه*ان میشود و هم آنها را تا حدودی میشوید.
کاهش بزاق بهصورت در بیماری ها یا بر اثر مصرف دارو، اثر سوء بر دندان دارد و به پیشرفت پوسیدگی دندان، کمک میکند. اگر محیط د*ه*ان در شرایط خوب و مناسبی باشد، بزاق میتواند با مقاومسازی دندان بهوسیله تأمین اجزای موجود در خود به جذب مواد معدنی مربوط به ساختارهای معدنی دندان کمک کند و از چوسیدگی دندان جلوگیری میکند؛ همچنین اگر محیط د*ه*ان در شرایط نامناسبی باشد، جریا کافی بزاق میتواند اسید را رقیق و خنثی کند و بنابراین سرعت صدمه به دندان را کم و حتی آن را ترمیم کند.
پوسیدگی دندانی، از نظر دندانپزشکان بیماری قابل پیشگیری است. دندان از خارج به داخل از مینا، عاج و پالپ تشکیل شد است.
پوسیدگی معمولاً از مینا شروع میشود و آهسته در مراحل اولیه، پیشرفت میکند. حفرهدار شدن ساختار دندان، تقریباً مرحله آخر پوسیدگی دندان است. قبل از حفرهدار شدن، اگر شرایط دهانی،مناسب باشد پیشرفت پوسیدگی دندان جلوگیری می شود و یا بهبود پیدا کند.حتی بعد از اینکه حفرهدار شدن رخ داد، اگر پوسیدگی هنوز به پالپ نرسیده باشد و ناحیه حفره پوسیدگی بهاندازهای باز باشد که بتواند خودبهخود شستوشو شود (عاری از پلاک)، روند پوسیدگی میتواند متوقف شود و پوسیدگی متوقفشده ایجاد میشود. اکثر پوسیدگیهای دندانی درمان میشوند که حتی در عاج هستند ولی به پالپ نرسیدهاند.