انجمن رمان نویسی | تک رمان
انجمن تک رمان...انجمن رمان نویسی تک رمان با ارائه محیطی امن و صمیمی فعالیت خود را در راستای ترویج کتابخوانی آغاز کرده است.
forum.taakroman.ir
معبد میراث زیگورات چغازنبیل اولین اثر ثبت شده در فهرست یونسکو است. این محوطه ی تاریخی اثری جامانده از دوران حکومت ایلامی با قدمت 300 ساله است. این معبد در فاصله 40 کیلومتری جنوب شرقی شوش و در ساحل رود دز بنا شده است.
سرویس گردشگری - محوطه میراث جهانی چغازنبیل در تاریخ 4 آبان 1358 خورشيدی به عنوان اولین اثر ثبت شده ایران در فهرست یونسکو، با شماره 113 به ثبت جهانی رسیده است. اهميت اين محوطهی تاريخی به عنوان مهمترين اثر بهجایمانده از دوران حکومت ايلامی، قدمت ٣٠٠٠ سالهی آن همراه با جاذبههای طبيعی از جمله عوامل مؤثر در به ثبترسيدن اين مجموعه به عنوان ميراث جهانی بودهاند.
فرسايش طبيعی و خسارتهای ناشی از جنگ ايران و عراق، آسيبهای فراوانی را متوجه اين شهر کهن نمود. برای جلوگيری از تخريب هر چه بيشتر اين منطقه، در سال ١٩٩٨ ميلادی، توافقی بين سازمان ميراث فرهنگی ايران، يونسکو، بنياد اعتباری ژاپن و مؤسسهی کراتره فرانسه (مؤسسهی بينالمللی حفاظت از بناهای خشتی)، برای اجرای طرح مطالعاتی حفاظت و مرمت محوطهی تاريخی چغازنبيل در زمينههای مختلف علمی صورت گرفت. در راستای اجرای اين طرح، يک پايگاه دائمی پژوهشی شامل آزمايشگاه، بخش حفاظت و مرمت، کتابخانه، بخش رايانهای و بخش مطالعات سفال در قسمت اداری موزهی هفتتپه ايجاد و تجهيز شده است.
تاريخچه معبد چغازنبیل
در فاصله سالهای 1930 تا1940 ميلادی با توجه به فعاليتهاي گسترده شركتهای نفتی خارجی در منطقه و بررسيهای زمينشناسی كه توسط كارشناسان اين شركتها صورت ميگرفته، يكی از كارشناسان شركت نفت در محوطه چغازنبيل، آجرنوشتهايی مييابد و آن را به هيئت باستانشناسی مستقر در شوش به سرپرستی دومكنم تحويل میدهد. خواندن اين آجرنوشته امكان شناخت يكی از شهرهاي ايلامي به نام دوراونتاش را فراهم ميكند. پس از دومكنم، گيرشمن باستانشناس فرانسوی حفاری های چغازنبيل را ادامه می دهد. از سال 1378 خورشيدی، كاوشها و مطالعات باستانشناسی اين محوطه به سرپرستی دكتر بهزاد مفيدی ادامه يافت.
چغازنبیل یعنی چه؟
محوطه ميراث جهاني چغازنبيل (شهر اونتاش) شهری آئينی بوده که در حال حاضر بزرگترین اثر معماري شناخته شده از تمدن ايلام ميانه است. اين اثر در قرن سيزده قبل از ميلاد به دستور پادشاه مقتدر اين سلسله، اونتاش نپيريشا ساخته شده و به خدايان بزرگ ايلامي، نپيريشا و اينشوشيناک به صورت وقف اهدا ميگردد. باستانشناسان براي اين مجموعه تاريخی، عملکرد دفاعي قائل نشدهاند. ذيقَورَّت با تشديد بر روي حروف "ق" و"ر" كلمهاي اكدي است. در ايران تلفظ اين كلمه از گزارشات گيرشمن گرفته شده و عموماً زيگورات نوشته شده و به معناي بلند و برافراشته ساختن است. واژه چغازنبيل نيز متشکل از دو جزء "چغا" به معنای تپه (همچون چغاميش، چغاگاوانه و غيره) و زنبيل به معنای سبد ميباشد. گويا قبل از حفاری معبد، ويرانههای تپه مانند آن، يک زنبيل واژگون را تداعی ميکرده است.
معبد چغازنبیل کجاست؟
زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان و در فاصله ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش و ۲۰ کیلومتری هفتتپه قرار گرفته است. معبد ایلامی چغازنبیل بر روی تپهای خاکی و در ساحل رودخانه دز از شعب رود کارون در استان خوزستان واقع شده است. این معبد توسط اونتاشگال پادشاه ایلامیها در سال 1250 قبل از میلاد ساخته شده و آن را به خدای اینشوشینک اختصاص داده است. بنای معبد چند طبقه و ارتفاع آن حدود 25 متر است . این بنا از خشت خام ساخته شده است و روکشی از آجر دارد. در اطراف معبد تعدادی لوح گلی و چندین مجسمه از انسان و حیوان بدست آمده است.
ويژگی های معماری مجموعه چغازنبیل
مجموعه تاريخي چغازنبيل با وسعتي در حدود صد هكتار از يک بناي مطبق مرکزی (با قاعده مربع شکل، طول اضلاع خارجي حدود 105 متر و احتمالاً در 5 طبقه با 52 متر ارتفاع) که در گذشته ذيقورات ناميده ميشده، سه حصار جداگانه (حصارهاي درونی، مياني و بیرونی)، معابد، کاخها (كاخ آرامگاهها)، مخزن آب، خانههاي مسکوني و محل انبار مصالح تشکیل شده است.
در ساخت مجموعه بناهاي اين اثر از خشت (با بیشترین حجم استفاده در برپايی هسته مركزي بناها)، آجر (در سه نوع ساده، لعابدار و کتیبه دار)، ملاتهاي گچ، قير و گل به طور گسترده و از مصالحی مانند شيشه، سنگ، چوب و سفال نیز به شکل محدودتر و در مکانهای خاص استفاده شده است. اين شهر در سال640 پيش از ميلاد توسط آشوربانی پال، پادشاه آشور تصرف و ويران شد. كاوشهای گسترده در اين محوطه باستاني توسط رومن گيرشمن، باستانشناس فـرانسـوی در دهههای پنجاه و شصت ميلادی صورت گرفت.
معرفی زيگورات
در بينالنهرين اعتقاد مردم بر اين بود که خدايان متعددی دنيا را کنترل و اداره میکنند و هر شهری را خدايی است که از آن محافظت میکند. مردم در مرکز شهر برای خدايان معبد درست میکردند تا در آن زندگی کنند که گاه به شکل زيگورات بود. معابد کوچکتری هم ساخته میشد تا مردم هدايا و پيشکشهای خود را تقديم خدايان کنند.
زيگورات (Ziqqurat) ساختمانی هرمی شکل بود که در چند طبقه ساخته میشد و با پلکانهای متعدد به طبقات بالا میرسيد. زيگوراتها در بينالنهرين قدمتی چندهزارساله دارند که در فاصلهی سالهای ٢٢٠٠ تا ٥٥٠ قبل از ميلاد ساخته شدهاند.درمورد فلسفهی وجودی زيگوراتها سه نظريه عنوان شده است: اول، آنها برای مصون نگهداشتن گندم از سيلاب بهاری ساخته میشدند. دوم، اين زيگوراتهای سترگ تقليدی از کوههای مقدس دورتادور فلات ايران بود. بنابراين اگرچه پيدايش اين بناها در خاک بينالنهرين بود ليکن الهامبخش آنها ايران و معنای آنها از اين سرزمين گرفته شده بود. بنابر نظريهی سوم که البته معروفترين قول است، زيگورات نردبان صعود به آسمان بوده است. پس از چندهزار سال هنوز هم تعدادی از اين زيگوراتها يافت میشود، به عنوان مثال زيگورات اور در جنوب بينالنهرين و زيگورات چغازنبيل در ايران. زيگورات اور که ٢١١٠ سال قبل از ميلاد ساخته شده قديمیترين و زيگورات چغازنبيل بزرگترين زيگورات جهان هستند.