- تاریخ ثبتنام
- 2019-12-22
- نوشتهها
- 3,156
- لایکها
- 7,301
- امتیازها
- 123
- محل سکونت
- میان یک عالمه رمان
- کیف پول من
- 1,134
- Points
- 9
انجمن رمان نویسی | تک رمان
انجمن تک رمان...انجمن رمان نویسی تک رمان با ارائه محیطی امن و صمیمی فعالیت خود را در راستای ترویج کتابخوانی آغاز کرده است.
forum.taakroman.ir
√اسپم ندهید√
انواع اسناد تجاری
سفته: سفته سندی تجاری است که براساس آن صادرکننده سفته تعهد میکند مبلغ مشخصی را در زمان مشخص یا عندالمطالبه (یعنی به محض درخواست دارنده) به دیگری بپردازد. برای اینکه سفته سند تجاری تلقی شود باید دارای ویژگیهای قانونی باشد یعنی دارای مهر یا امضای صادرکننده، تاریخ صدور، تاریخ پرداخت، مبلغ و نام گیرندهی سفته باشد. در غیر این صورت از مزایای قانون تجارت بیبهره خواهد ماند. برای آنکه دارندهی سفته بتواند از مزایای قانونی این سند بهرهمند شود، باید در سررسید وجه آن را مطالبه کند اگر وجه پرداخت شود که مشکلی به وجود نمیآید، اما اگر وجه پرداخت نشود دارندهی سفته موظف است ظرف ۱۰ روز از تاریخ سررسید، سفته را واخواست نماید. (واخواست سفته به معنای اعتراض به سفتهای است که در سررسید پرداخت نشده و علیه صادرکننده سفته به عمل میآید. از آنجا که این اعتراض باید به صادرکننده ابلاغ شود، واخواست سفته باید در برگههای چاپی مخصوص که توسط وزارت دادگستری تهیه میشود به عمل آید تا صورت قانونی خود را حفظ کند.)
برات: برات در قانون تجارت ایران تعریف نشده است و قانونگذار صرفا به بیان ویژگیهای این سند تجاری اکتفا نموده است. اما میتوان بیان نمود که برات سندی است که به موجب آن صادرکننده به دیگری دستور میدهد مبلغ معینی را در سررسید معین یا عندالمطالبه (به محض درخواست دارنده) به شخص ثالث یا به حوالهکردِ او پرداخت نماید. شخصی که برات را صادر میکند صادرکنندهی برات، مُحیل یا براتکش نام دارد، کسی که پرداخت وجه برات را میپذیرد براتگیر یا محالعلیه یا قبولکنندهی برات است و به دارندهی برات محالله میگویند.
چک: چک سندی است که به موجب آن صادرکننده میتواند از حساب موجود در بانک پولی برداشت نماید یا به دارایی موجود در بانک بیفزاید. طبق قانون صدور چک، چک را فقط بر روی بانک میتوان کشید، به بیان سادهتر محالعلیه چک حتما باید بانک باشد و چکهایی که توسط مؤسسات مالی و اعتباری یا صندوق های قرضالحسنه صادر میشوند از دیدگاه قانون تجارت چک هستند اما از حمایتهای قانون صدور چک برخوردار نیستند و نوعی حواله تلقی میشوند. طبق قانون، در چک باید محل صدور و تاریخ صدور قید شود و به امضای صادرکنندهی چک برسد، (مهر صادرکننده کافی نیست و مورد حمایت قانون قرار نمیگیرد) پرداخت وجه چک نباید وعدهدار باشد.
انواع چک
چک عادی: چکی است که صاحب حساب نسبت بهحساب جاری خود صادر میکند تا دارندهی چک با مراجعه به بانک مربوطه وجه چک را نقد کند. چک عادی ممکن است در وجه خود صادرکنندهی چک (صاحب حساب) یا حامل یا شخص معین یا به حوالهکرد او صادر شود. اعتبار چک عادی مشروط به اعتبار صادرکننده چک است؛ یعنی دارنده چک تضمینی جز اعتبار صادرکننده ندارد.
– چک تأییدشده: چکی است که اشخاص نسبت بهحساب جاری خود صادر میکنند و بانک تائید میکند که معادل مبلغ چک در حساب صادرکننده چک موجودی وجود دارد. در این صورت بانک حساب صادرکننده را نسبت به مبلغ چک مسدود میکند و سپس این مبلغ را فقط به شخصی که چک تائید شده را نزد بانک میبرد پرداخت میکند.
چک مسافرتی: چکی است که توسط بانک صادر میشود و وجه آن در هریک از شعب آن بانک یا نمایندگان آن پرداخت میشود.
چک تضمین شده: چکی است که توسط بانک برعهدهی همان بانک به درخواست مشتری صادر میشود و پرداخت وجه چک توسط بانک تضمین میشود.
تفاوت چک با سفته و برات
با وجود آنکه هر سه، اسنادی عادی تلقی میشوند اما چک از نظر اجرا در حکم اسناد لازمالاجراست، بنابراین امکان پیگیری چک برگشتی از طریق اجرای ثبت وجود دارد اما در خصوص برات و سفته چنین نیست.
چک از ضمانت اجرای کیفری برخوردار است. به بیان دیگر اگر مبلغ چک در سررسید پرداخت نشود و چک برگشت بخورد، دارندهی چک تحت شرایطی میتواند وجه چک را از سه طریق مطالبه و پیگیری کند. (از طریق ثبت دادخواست در دادگاه حقوقی، از طریق شکایت کیفری و از طریق اجرای ثبت). در حالیکه برات و سفته صرفا از طریق حقوقی قابل پیگیری هستند.
در ر*اب*طه با برات و سفته، صادر کننده میتواند از مهر یا امضای خود استفاده کند، اما صحت چک منوط به امضای صادرکنندهی آن است.
در چه مواردی چک ضمانت اجرای کیفری خود را از دست میدهد؟
گفتیم چک تنها سند تجاری است که از ضمانت اجرای کیفری برخوردار است و این مزیت در دنیای امروز از اهمیت ویژهای برخوردار است. اما این سند در پارهای از موارد این خصلت خود را از دست میدهد و دارنده نمیتواند از طریق شکایت کیفری حق خود را بازستاند. طبق قانونِ صدور چک در موارد زیر، چک جنبهی کیفری ندارد:
چک وعدهدار: چک برای اکثر مردم پول نقد تلقی میشود و مردم از این بابت به چک اعتماد میکنند، پس بهطور قانونی چک باید به صورت نقد و بدون وعده صادر شود و به محض ارائه به بانک باید پرداخت شود. بنابراین در تمام مواردی که پرداخت وجه چک وعدهدار باشد چک جنبهی کیفری خود را از دست میدهد و دارنده تنها میتواند از طریق حقوقی و اجرای ثبت، طلب خود را پیگیری کند. برای نمونه اگر چک صادرشده برای تاریخ یک هفته بعد، یا یک ماه بعد یا یک سال بعد تنظیم شود، صادرکنندهی این چک قابل تعقیب کیفری نخواهد بود.
چک سفید امضا: در صورتی که ثابت شود چک به صورت سفید امضا داده شده است، یعنی هیچکدام از مندرجات چک تکمیل نشده و صرفا امضای صادرکنندهی چک در این سند وجود دارد صادرکنندهی چک قابل تعقیب کیفری نیست.
چک بدون تاریخ: چکی که صادرکننده در آن تاریخ قید نکند جنبهی کیفری خود را از دست میدهد.
چک مشروط: چنانچه ثابت شود وصول وجه چک منوط به تحقق شرطی بوده است، چک قابل شکایت کیفری نخواهد بود. این شرط ممکن است در متن خود چک قید شود یا به صورت سند جداگانهای تنظیم شود. به هرحال چنانچه صادرکنندهی چک در محضر دادگاه ثابت کند که وصول وجه چک منوط به تحقق شرطی بوده است، چک جنبهی کیفری نخواهد داشت.
هرگاه چک بابت تضمین انجام تعهد یا انجام معامله صادر شده باشد: معمولا چکها بیانگر بدهی صادرکنندهی چک هستند، اما گاهی اتفاق میافتد که قصد صادرکنندهی چک صرفا ارائهی یک تضمین برای انجام معامله یا تعهد باشد، در این صورت صادرکنندهی چک قابل تعقیب کیفری نیست، البته مشروط بر اینکه در مرجع قضایی ثابت کند که این چک بابت تضمین انجام تعهد بوده و ارزش دیگری ندارد.
دارندهی چک در صورتی میتواند از ضمانت اجرای کیفری استفاده کند که ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور چک، گواهی عدم پرداخت از بانک دریافت نماید و ظرف ۶ ماه از تاریخ صدور گواهیِ عدم پرداخت، شکایت خود را به جریان بیندازد. بنابراین اگر این بازهی زمانی رعایت نشود دیگر امکان شکایت کیفری وجود نخواهد داشت.