خوش آمدید!

با عضویت در انجمن تک رمان از مزایای(چاپ کتاب،منتشر کردن رمان و...به صورت رایگان، خدمات ویراستاری، نقد و...)بهرمند شوید. با ما بهترین‌ها را تجربه کنید.☆

همین حالا عضویتت رو قطعی کن!

بیوگرافی بیوگرافی شیخ محمد مؤمن عارف استرآبادى

  • نویسنده موضوع L A D Y
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 5
  • بازدیدها 263
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
درباره اخی فرج زنجانی
ابی الحسن علی بن عثمان بن ابی علی الجلابی الهجویری الغزنوی در کتاب کشف المحجوب که در قرن پنجم تالیف کرده در ص 215 می نویسد : شیخ شقیق فرج معروف به اخی زنگانی، مردی نیکو سیرت و ستوده طریقت بود. شیخ اندرین زمان از بزرگان این طریقت است، و از وی خیرات بسیار است.


یک مطلب عجیب.جعفر بن محمد بن حسن معروف به جعفری در تاریخ کبیر خود که از ابتدای خلقت تا سنه 845 ه.ق را شامل میباشد چنین مینویسد: شیخ ابوالفرج زنجانی از بزرگان دین بود اول مکاری می کرد و چهار پایان را رنجانیدی ، یکبار چوبی محکم بر دراز گوشی زد و درازگوش با وی در سخن در آمد و گفت: چنان بزن که باز توانی خورد. او را حالی بدین سخن دست داد و ترک چهارپایان بداد و همه عمر را در راه حق صرف کرد و مستجاب الدعوه بود و بسیاری از بزرگان دین متابعت او نمودندی و صاحب کشف و کرامت شد و مدفن او در زنجان مشهور است.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
طریقه نسبت اخی فرج در تصوف و عرفان

طریقه شیخ به عرفای مشهور تصوف و عرفان بوسیله ابوالعباس نهاوندی از مشایخ قرن چهارم - شیخ جعفر خلدی متوفی در سنه 348 ه.ق (بنا به روایتی مرید ابوعبدالله محمد ابن خفیف شیرازی متوفی در حدود سنه 371) محمد رویم بغدادی متوفی در سال 303 محمد بن عبدالله عمویه _ احمد اسود دینوری _ ممشاد دینوری...

خانقاه شیخ اخی فرج زنجانی

شیخ در تاریخ 425 ه.ق در زنجان خانقاهی ساخت و مریدان و طالبان و سالکان و زائران و جوانمردان از نقاط مختلف ممالک اسلامی جهت استفاده و استفاضه و تبرک و تمین به خدمتش می شتافتند و دست ارادت و نیاز به سویش دراز می کردند و زائران از همت والای او ، استجابت دعا و برکت و آسایش خاطر و پند و موعظه طلب می نمودند.

در خانقاه شیخ پیوسته جماعتی از فضلا و عباد و زهاد اعتکاف کرده و به عبادت اشتغال داشتند و مطابق رسوم و آدابی که از رباطات و خانقاه های قدیم در دست است ، خانقاه شیخ محل ورود و منزلگاه علماء و فضلا و عرفای اطراف و اکناف عالم بود که در هنگام سیر و سلوک و ریاضت وارد شهر نجان میشدند و در خانقاه او منزل میکردند.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
این موضوع از داستانی که عبدالرحمن جامی در کتاب نفحات الانس ذکر کرده بهتر معلوم میگردد. بطوریکه هنوز هم در میان مردم شهر مشهور است ، شیخ اخی فرج در دامنه کوه معروف به "چله خانه" که در سمت شمال شهر فعلی زنجان واقعست وبه لفظ محلی کوه چله خانه میگویند.مسجد مانندی در آنجا موجود بوده. میگویند که خود شیخ و مریدانش در آنجا چله می نشستند و به درک معضلات و کشف حقایق می پرداختند.

داستان گربه شیخ اخی فرج زنجانی

در کتاب هفت اقلیم امین احمد رازی ، کتاب عقول عشره محمد براری و بحیره ، خزینه الاصفیاء و در تعلیقات کتاب حدیقه الحقیقه سنایی غزنوی به نقل از کتاب نفحات الانس نوشته شده است که : گویند شیخ را گربه ای بود ، هرگاه جمعی از مهمانان به خانقاه او توجه میکردند آن گربه به عدد هر یک از ایشان ، بانکی میکرد و خادم خانقاه به هر بانکی کاسه آبی در دیگ میریخت.

یک روز عدد میهمانان بیش از بانک های گربه شد.اخوان تعجب کردند ، ناگاه گربه به میان جماعت در آمده ، یکان یکان را استشمام نمود و بر یکی از ایشان بول کرد. چون تفحص کردند از دین بیگانه بود.

روزی خادم مطبخ مقداری شیر در دیگ ریخت تا برای اصحاب ، شیر برنج طبخ نماید ، ماری سیاه از سر بخاری (دودکش) در دیگ افتاد و گربه آنرا بدید و گرد دیک می گردید و فریاد میکرد و اضطراب می نمود. خادم چون از این معنی غافل بود وی را زجر میکرد و دور می انداخت و ناراحت می کرد.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
چون خادم به هیچ نوعی متنبه نشد.گربه خود را در دیگ انداخته حلاک ساخت.هنگامیکه شیر برنج را ریختند ، ماری سیاه از توی آن ظاهر شد ، وقتی که این خبر را به شیخ دادند فرمود: که آن گربه خود را فدای درویشان ساخت. ویرا در قبر کنید و محلی بسازید و زیارت کنید.میگویند اکنون (هنگام تالیف نفحات الانس) حاضر است و مردم آن را زیارت میکنند.

با توجه به گفته جامی بعد از بالغ بر چهار قرن و اندی هنوز محل دفن گربه شیخ سالم بوده و در قرن نهم زیارتگاه معتقدین به طریقت و قول شیخ اخی فرج زنگانی بوده است.

شیخ اخی فرج در آخر عمر منکر سماع صوفیان شد

امیر عنصرالمعالی کیکاوس در باب چهل و چهارم کتاب معروف قابوسنامه که از مولفان قرن پنجم هجری قمریست ، در صفت اهل تصوف ، شیخ اخی فرج را از صاحب نظران و بزرگان طریقت تصوف شمرده و عقیده وی را در مورد منع سماع چنین می نگارد:

شیخ اخی فرج زنجانی رحمه الله در آخر عمر سماع را منع کرد و گفت : سماع آب است . آب آنجا باید که آتش باشد. آب بر آب ریختن تیرگی و وحل افزاید.اگر قومی که پنجاه مرد بود یکی با آتش بود و چهل و نه تن را از بهر یک تن تیرگی نتوان افزود.شکیب از آن یک نتوان خواست که از آن دیگران صدق.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
وفات شیخ اخی فرج زنجانی

نویسنگان تاریخ و تذکره ها ، در مورد تاریخ فوت این عارف نامی مانند اکثر دانشمندان و بزرگان علم و ادب و عرفان اختلاف نظر دارند.البته باید گفت ، در تعیین نامش نیز دچار لغزش شده اند.

آذر بیگدلی ابی فرج زنجانی نوشته و داراشکوه در سفینه الاولیاء و غلام سرور در خزینه الاصفیاء بترتیب آخی فرج زنجانی و شیخ فرج زنجانی و عبدالرحمن جامی مینویسد: شیخ اخی فرج زنگانی در روز چهارشنبه غره رجب سنه457 ه.ق از دنیا رفته و در شهر زنگان مدفون گردیده است.

و فصیحی خوافی در ضمن وقایع سنه 427 می نویسد: وفات اخی ابوالفرج الزنجانی ،بزنجان و قیل سنه سبع و خمسین و اربعمائه.و سید محمد نور بخش بطوریکه قبلا نوشتم ،می گوید (454 ه.ق) باز همانطور که گذشت ، صاحب تاریخ کبیر در در چهارصد و دو نوشته در کتاب شاهد صادق می نویسد: خواجه عبدالخالق غجدوانی و اخی فرج زنجانی ، در سنه 557 در گذشتند. و امین احمد رازی در ص 196 ج 3 هفت اقلیم و مولف کتاب آتورپاتکان در ذیل ص 417 قول مولف شاهد صادق را ذکر کرده اند . و حمدالله مستوفی و شاهزاده دارا شکوه تاریخ 457 را نوشته اند.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
اینک با در نظر گرفتن قول صاحب تاریخ کبیر و شاهد صادق اختلاف بالغ بر 155 سال میباشد ، و تفاوت قول صاحب تاریخ کبیر با نفحات الانس در حدود 100 سال و این هر دو قابل تعمیق و تامل است . بدیهی است از اینگونه لغزشها و نا برابری ها در شرح حال رجال بزرگ این مرز و بوم مثل سایر نقاط ایران و جهان بسیار میبینیم و خواهیم دید.

در هر صورت به نظر این بیمقدار ، قول الانس و تاریخ گزیده به حقیقت نزدیکتر است و همان چهارشنبه غره رجب سنه 457 صحیح میباشد.


محل آرامگاه شیخ اخی فرج زنگانی

طبق تحقیقی که بعمل آورده ام و اکثر محققین و معمرین مطلع شهر زنجان که بعضی مستقیما و برخی از قول اجداد و افراد سلف خود نقل میکردند ، آرامگاه شیخ اخی فرج در قسمت شمالی غرب میدان چهارراه انقلاب (میدان انقلاب ) شهر زنجان ،بین ساختمان دکاکین و حمام علیمردان خان قرار داشته و زیارتگاه اهل دل و دردمندان بود.که بعد از کشیدن خیابان و احداث چهارراه و ایجاد دکاکین ، آثار آن بکلی از بین رفته است آن آرامگاه مرکب بوده از مرقد و مسجد و بعضی حجره ها که زایرین و نیازمندان در آنها سکونت میکردند.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
بالا