خوش آمدید!

با عضویت در انجمن تک رمان از مزایای(چاپ کتاب،منتشر کردن رمان و...به صورت رایگان، خدمات ویراستاری، نقد و...)بهرمند شوید. با ما بهترین‌ها را تجربه کنید.☆

همین حالا عضویتت رو قطعی کن!

بیوگرافی زندگی‌نامه صائن الدین ترکه اصفهانی|حکیم+عارف+شاعر+ادیب

  • نویسنده موضوع L A D Y
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 1
  • بازدیدها 195
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
صائن الدین علی، فقیه، حکیم، عارف و شاعر و ادیب در قرن هشتم و نهم هجری است. کنیه او "ابو محمد" و شهرتش به عنوان "ابن ترکه"، "صائن الدین خجندی"، "صائن الدین ترکه" و "ترکه خجندی" و "صائن اصفهانی" مشهور است. خاندان او، از شهر «خجند ترکستان» و ترکی زبان که از زمان مغول تا صفویه، در اصفهان و بسیار معروف و محترم بود.





نام پدرش محمد و پدربزرگش "ابوحامد صدرالدین ترکه اصفهانی" حکیم و عارف قرن هفتم و هشتم و بزرگ این خاندان است. از فرزندان او در منابع، فقط نام دو تن بنام های "محمد و افضل" آمده، اما خودش از ده فرزندش در وقایع زندگیش، صحبت کرده است.





صائن الدین علی، مشهور ترین و مهمترین شخصیت خاندان ترکه اصفهانی است. مکان و تاریخ ولادتش بطور احتمالی در اصفهان و حدود سال 770 هـ ق است. وی سالها نزد برادر بزرگش که از علماء بود، علوم دینی مثل حدیث، تفسیر، فقه و اصول را یاد گرفت و دروس دیگری مانند کلام و عرفان و معقول و منقول و بعضی از علوم غریبه را نزد اساتید دیگری آموخت و در این علوم و در جفر و اعداد، تبحر زیاد پیدا کرد. سال 789 هـ ق، زمانی که تیمور، اصفهان را تصرف کرد او همراه برادرانش به سمرقند رفته و از آنجا با تمهیدات برادر بزرگش، به حج سفر کرد و بعد به مصر و شام رفت. در این سفرها از مشایخ صوفیه و علماء بهره های زیاد برد.





بعد به ایران برگشت و زمانی که خبر درگذشت تیمور را در سال 807 هـ ق، شنید به اصفهان رفت. صائن الدین مدتی در اصفهان گوشه نشین بود و بعد به دعوت "پیرمحمد" یکی از نوادگان تیمور و والی فارس، به شیراز رفت و مدتی بعد در دستگاه حکومتی اسکندر، وارد و از نزدیکان او شد. بعد از طغیان اسکندر علیه شاهرخ، که اسکندر کشته شد، صائن الدین دوباره گوشه نشین شد و چون همه او را از نزدیکان اسکندر می دانستند دشمنانش کوشیدند تا شاهرخ را نسبت به او بدبین کردند. او نیز برای اینکه از شر آنها محفوظ باشد به خراسان رفت. در سفر بعدی، مدتی از طرف شاهرخ میرزا، منصب قضاوت داشت که بعد از این انتصاب، مورد حسادت بدبینان قرار گرفت و به صوفی گری و خارج شدن از مذهب، متهم شد.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

L A D Y

مدیر بازنشسته
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-12
نوشته‌ها
1,772
کیف پول من
7,736
Points
131
برای بازجویی به هرات فرستاده و مدتها تحث آزار و شکنجه بود تا در سال 830 هـ ق که سوء قصد، به جان شاهرخ میرزا توسط "احمد لر" در مسجد هرات، شد، به او تهمت هایی زدند و به حبس و تبعید و مصادره اموال محکومش کردند و او نیز با قوه قلم و دفاعیاتش از خود رفع اتهام ها و نسبت های ناروا کرد تا بالاخره تبرئه شد.

اساتید:
1- شیخ سراج الدین بلقینی، که صائن الدین (ابن ترکه) از او در مصر، حدیث آموخت.

2- سید حسین اخلاطی: وی با گروهی از بزرگان معاصر خودش، با این شخص هم ملاقات داشته و هم مطالب آموخت.

3- احتمالا از محضر شمس الدین محمدبن فناری، مولف مصباح الانس نیز بهره برده است.

شاگردان صائن الدین:

1- محمد (پسرش)

2- میرسید محمد بدخشی

3- پهلوان شمس الدین محمدبن عبدالله کاتبی نیشابوری، از شاعران قرن نهم هجری، که در تصوف، مرید و شاگرد صائن الدین بود.

4- امیر سید احمد لاله ای

5- شرف الدین علی یزدی


دیدگاه صائن الدین:

افکار و اندیشه او، یکی از مراحل مهم تکامل و پیشرفت حکمت و عرفان اسلامی است. او مهمترین حلقه رابط، میان ابن سینا و غزالی و سهروردی و ابن عربی و خواجه نصیرطوسی و حوزه فلسفی اصفهان و حکمت متعالیه صدرالمتالهین شیرازی است. وی یکی از شخصیت های موثر و با نفوذی است که قبل از ملاصدرا، در صدد تلفیق حکمت اشراقی و مشایی و عرفانی برآمد.

آثار و تالیفات:

این شخصیت بزرگ در بیشتر دانش های آن روزگار، تبحر داشت و در هر یک از آنها صاحب آثار و تالیفات است. برخی از این آثار به عربی و برخی به فارسی می باشد. از جمله آثار او:

1- کتاب اسرار الصلوة (رموز نماز به شیوه عرفانی)

2- رساله ضوءاللمعات (در شرح لمعات عراقی در عرفان)

3- رساله شق القمر و ساعت

4- تحفه علائیه (مسائل فقهی براساس مذاهب چهارگانه)

5- نفثة المصدور اول و دوم (شرح وقایع زندگیش)

6- رساله اعتقادات

7- اطوار ثلاثه (درباره سه طور از اطوار صوفیان)

8- رساله نقطه در شرح حدیث (انا النقطة التی تحت الباء) منسوب به امیرالمومنین علی علیه السلام

9- رساله معما (ترجمه احادیثی از پیغمبر و علی (ع) و چندین کتاب و رساله دیگر که علاقمندان باید به کتب ذی ربط، مراجعه کنند).

برخی آثار عربی:

ا- تمهید القواعد (در عرفان نظری)

2- المناهج فی المنطق (منطق به روش مشائیان)

3- انزالیه ( در نزول کتاب و کیفیت و مراتب آن)

4- الاربعینه (در شرح یک حدیث و خصوصیات عدد اربعین و ...)

5- البائیه (در علت تقدم حرف "ب" در قرآن نسبت به حروف دیگر)

6- تقدیم العقل علی النفس

7- شرح فصوص الحکم و چندین اثر دیگر


علاوه بر این ها، وی منظوماتی به فارسی و عربی دارد. آقا بزرگ تهرانی از «دیوان صائن الدین اصفهانی» نام برده است.


کتاب تمهید القواعد -صائن الدین از منظر صاحبنظران:

یکی از بهترین آثار او کتاب «تمهید القواعد» که کتابی فلسفی و در عرفان نظری است، سالها کتاب درسی بوده و همیشه در نزد عرفا و حکما، اهمیت خاصی داشته است. بعضی از اساتیدی که آن را تدریس می کردند عبارتند از: سید رضی لاریجانی، آقا محمدرضا قمشه ای، آقا میرزا هاشم اشکوری، سیدابوالحسن رفیعی قزوینی، سیدمحمد کاظم عصار تهرانی، علامه محمد حسین طباطبائی، آیت الله عبدالله جوادی آملی.


وفات:
تاریخ فوت او بطور دقیق، گفته نشده ولی بطور احتمالی از سال 830 هـ ق، تا آخر 836 نقل شده است.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
بالا