تاریخ ایران خطوط ایرانی در زمان ساسانیان

  • نویسنده موضوع Aseman♡
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 0
  • بازدیدها 200
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

Aseman♡

کاربر تک‌رمان
کاربر تک‌رمان
تاریخ ثبت‌نام
2019-11-30
نوشته‌ها
2,708
لایک‌ها
17,584
امتیازها
114
محل سکونت
میان یه عالمه رویا
کیف پول من
675
Points
10
به موجب نقل ابن ندیم،در ایران چند قسم خطْ معمول بوده است.وی از قول "ابن المقفع"گوید:

ایرانیان ۷ نوع خط داشته‎اند:

۱.خط دینی بود که آن را"دین دفیریه"گویند و اَوِستا را بدان نویسند.

۲."ویش دبیریه"و آن سیصد و شصت و پنج حرف است که کتب فراست و زجر و خریرِ آب و طنین گوش و اشارات چشم و ایماء و اشاره و چشمک و آنچه بدین ماند بدان خط نویسند.

۳.خط دیگری که آن را"کستج/گستک"گویند و آن بیست و هشت حرف است که بدان عهود و مواثیق و اقطاعات مینوشتند و نقش مُهرهای شاهنشاهان پارس و طراز جامه و فرش و سکه ‎ی دینار و درهم بدین خط بود.

۴.خط دیگر که آن را"نیم کستج/نیم گستک"می ‎گفتند و آن نیز بیست و هشت حرف است که نامه ‎های پزشکی و فلسفه را بدان می‎نوشتند.

۵.خط دیگری موسوم به"شاه دبیریه"بود که پادشاهان عجم میان خویش بدان سخن می‎گفتند(احتمالاً منظور:سخن غیرِ حضوری=نامه‎نگاری است)دور از مردم عامه،و سایر طبقات کشور را هم از آموختن آن نهی می‎کردند زیرا پرهیز داشتند که دیگری جز پادشاهان و ملوک بدان واقف شده از آن راه بر اسرارشان وقوف یابد و ما آن خط را ندیده‎ایم.

۶.کتاب رسائل و نامه‎ها–خطی بود که همه‎ی طبقات می‎نوشتند جز پادشاهان، و نام آن:"نامه دبیریه"و"هام دبیریه"بود و همانطور که بر زبان می‎گذشت نوشته می‎شد و نقطه نداشت و بعضی از کتاب ‎های رسائل به لغت سریانی قدیم-یعنی لغات مردم بابل-نوشته شده به فارسی خوانده می‎شد و عدد حروف آن سی و سه حرف بود.

۷.خط دیگر که نام آن"راز سهریه"بوده و پادشاهان رازها و اسرار خود را در روابط با ملل خارج بدان خط می‎نوشتند و عدد حروف و اصوات آن چهل بود و هر صوت یا حرفی را صورت و شکلی خاص بود و از لغات نبطی چیزی در آن خط نبود.(ص.۷۷_۷۸)


نگارنده: آریوبرزن
بن مایه:بهار.محمد تقی،سبک شناسی،ج۱،تهران،امیرکبیر،۱۳۶۹

انجمن تک رمان
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : Aseman♡
بالا