اسناد
از طریق کسب اطلاعات صحیح از احساسات دیگران، گام نخست را در زمینه ادراک اجتماعی برمیداریم و نیازمندیم علل رفتار دیگران و صفات ماندگار افراد را بدانیم. فرایندی که از طریق آن در پی کسب اطلاعات درباره فهم چرایی رفتار برمیآییم "اسناد" نامیده میشود. هایدر (Heider) نیز بیان میکند اسناد، عبارت از فرایندی است که افراد به کار میگیرند تا رویدادها یا رفتارها را به عوامل زیربنایی خود پیوند دهند. نتایجی که ما درباره علل رفتار دیگران به دست میآوریم بر ارتباطات ما تاثیر میگذارد.
از اینرو اسنادها نقش مهمی در بسیاری از جنبههای رفتار اجتماعی از جمله متقاعدسازی، پیشداوری، ارتباطات درازمدت، نفوذ اجتماعی و تعارض ایفا میکنند. به دلیل پیچیدگی اسناد، نظریههای بسیاری برای تبیین نحوه عمل آن پیشنهاد شده است که در حقیقت هر یک از آنها چارچوبهایی برای فهم چگونگی تلاش ما برای ادراک دنیای اجتماعی است. از جمله این نظریهها میتوان به نظریههایدر، جونز (Jonesf) و دیویس، (Davis) کلی، (Kelley) شیور (Shaver) و واینر (Weiner) اشاره کرد.
همچنین در زمینه اسناد، سوگیریهایی وجود دارد که موجب میگردد رفتار فرد اشتباها به علت بیرونی یا درونی نسبت داده شود و به نتیجهگیری نادرست بیانجامد. به این سوگیریها اصطلاحا "خطای در اسناد" میگویند که عبارتند از: خطای بنیادی اسناد، (Fundamental attribution error) اثر عامل – ناظر (Actor-Observer Effect The) و سوگیری خدمت به خود (The Self-Serving Bias) که هریک از آنها به دلایل مختلفی ایجاد میشود.
تمایل ما به اسناد دادن شکستهای دیگران به عوامل درونی آنان و نسبت دادن موفقیتهای آنان به عوامل بیرونی را "خطای بنیادی اسناد" میگویند. سوگیری خدمت به خود، یعنی شخص با بزرگ کردن سهم خود در مورد رفتارهای مثبت، عزت نفس خود را افزایش میدهد و از سوی دیگر سهم خود را در مورد رفتارهای منفی با سرزنش دیگران کاهش میدهد.
انجمن رمان نویسی
دانلود رمان