احکام احکام وسواس

  • نویسنده موضوع hasti
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 6
  • بازدیدها 280
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
احکام وسواس
با توجه به فتوای اغلب فقها که بر اساس مدارک و ادله توجیح شده، مطرح شده است وظیفه شخص وسواسی، بی توجهی به وسواس است؛ یعنی هر جا در پاکیزگی یا طهارت چیزی به شک افتاد، باید فرض را بر پاکیزگی بگذارد و عمل خود را به طور صحیح و بدون نگرانی انجام دهد. این قضیه تا آن جا پیش رفته که می گویند اگر یقین فرد به نجاست و الودگی برسد، که برای بیشتر مردم چنین اتفاقی نمی افتد، یقین فرد وسواسی هیچ گونه ارزش و اعتباری ندارد بر او واجب است که فرض را بر پاکیزگی بگذارد.


اگر شخصی به این دستور عمل کند و در مواقع شک در نجاست یا پاکیزگی بنا را بر طهارت بگذارد، نزد خدا بلند مرتبه است هر چند که لباسی که به آن نماز خوانده یا غذایی که خورده، نجس باشد.


به افراد وسواسی چه سفارشی شده است؟
به این افراد وسواسی توصیه اکید می کنیم که در اسرع وقت نسبت به ترک این عادت اقدام کرده تا از این بیماری خلاص گردد و این امر در دو مرحله انجام می گردد:


مرحله اول:
باید توجه داشته باشد که این کار چه از نظر عقلی و چه از نظر شرعی، مذموم است چون شخص را از حالت اعتدال و استاندارد خود خارج می کند و بدون این که سودی داشته باشد یا خصلت پسندیده ای ایجاد کند، توانایی و نیروی انسان را به هدر می دهد. وسواس در دین اسلام هرگز به عنوان پرهیزکاری عنوان نشده و در شرعیت دین مبین اسلام این امر پسندیده ای نیست بلکه آن را نوعی اختلال یا بیماری در درک و فهم فرد می دانند. این بیماری ناشی از ضعف نفس و اراده می باشد و همانطور که در احادیث و روایات ذکر شده، تسلیم شدن در برابر وسوسه های شیطان رجیم این امر را دو چندان کرده است. پس اگر آدمی به این حقیقت پی ببرد، نوبت به اجرای مرحله دوم می رسد.



گاهی اوقات وسواس‌های فکری منجر به وسواس‌های عملی می‌شود



مرحله دوم:
انسان باید با تلاش و زحمت فراوان بتواند بر نفس خود غلبه کند و قدرت تصمیم گیری را از عوامل نفسی خود گرفته و نگذارد شیطان او و ذهنش را بازی بگیرد. او باید در تمامی کارها عزم راسخ داشته باشد تا خداوند به دلیل این وسوسه ها او را مورد سرزنش قرار ندهد. مثلا زمانی که شک داشته باشد که آب قسمتی از بدنش رسیده است یا نه، در این شرایط و شرایط مشابه، باید فرض را بر رسیدن بگذارد و شک در نجاست را طهارت دانسته و به شک خود ادامه ندهد. اگر بی اعتنایی به این شک ها را فرا گیرد، تصورات، تخیل یا خرافات خاموش می گردد. با این کار شیطان از او منصرف شده و او را به حال خود رها می کند؛


با تبدیل شدن به یک شخص درستکار و میانه رو می توانید قدم در میدان مبارزه با عمل گذاشته و مطمئن باشید که اگر در این میدان قرار گیرید، به طور حتم و با یاری روز افزون خداوند، پیروز میدان خواهید گشت. خداوند کریم در این باره می فرماید: "همانا کید و حیله شیطان ضعیف است."
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
در واقع احکام طهارت یا نجاست همان است که در رساله های علمیه به آن اشاره شده. در حقیقت همه اشیا محکوم به طهارت هستند مگر آنان که اشاره به حکم نجاست دارند و انسان نیز به نجاست آن ها یقین حاصل کرده است. به این صورت، رهایی از وسوسه و وسواس برای انسان به راحتی آب خوردن می شود؛ این به خوش ذوقی و سلیقه شخصی آن ها مربوط است و این که انقدر با ایمان و معتقد به اصول خدواندی باشد که هر چیز و هر کسی را نجس نداند. چرا که یقین پیدا کردن به نجاست در و دیوار یا هر چیز دیگری چندان آسان نیست. پس چگونه یک فرد می تواند یقین پیدا کند؟ چگونه یک نفر می تواند نجاست را مصری دانسته و تصور کند اگر فلان چیز نجس بود می تواند نجاست را به وسایل اطرافش پراکنده کند و آن ها نیز نجس خطاب شوند؟ این چگونه یقینی ست و علم رسیدن به یقینی است؟ کمی در این ر*اب*طه تمرین کنید و این تمرین ها را مرتب تکرار کنید تا به لطف خداوند بتوانید از همه آن ها دست بکشید.


در روایت است که عبدالله بن سنان می‌‌گوید در محضر امام صادق (علیه السلام) از شخصی ‌که در وضو و نماز مبتلا به وسواس بود نام بردم و گفتم: او شخص عاقلی ‌است، حضرت فرمودند: چگونه عاقلی ‌است که از شیطان اطاعت می‌‌کند، عرض کردم چگونه از شیطان اطاعت می‌‌کند؟ فرمودند: از او بپرسید که دلیل و ریشه این حالتش چیست؟ قطعا می گوید این از حالات شیطان است.


حکم اعتنا به احکامی که برخواسته از وسواس است
از منظر ایت الله مکارم شیرازی عنوان گردیده که یقین پیدا کردن به مواردی که برخواسته از وسواس است، به طور یقین حرام است و باید برای ترک آن، هر کاری صورت گیرد و ما مسئولیت آن را به گر*دن خواهیم گرفت.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
وسواس موجب بطلان وضو نمی شود؟
با این که وسواس موجب هدر رفتن آب می شود و اسراف کار گناهی است و عملی حرام شمرده می شود اما وضو را باطل نمی کند و هیچ قانونی در دین مبین اسلام نمی تواند منکر آن شود. مگر این که در شستن دست چپ دچار شک و تردید شوید و آب اضافه ای برای آن مصرف کنید که برای مسح سر شما را دچار ایراد یا مشکل کند.


نماز فرد وسواسی
چون تکرار و ازدیاد در بیان اذکار در نماز می تواند وسواس نامیده شده و نماز را حرام کند ( البته برخلاف تکرار معمولی و رایج در نماز که تمام نماز گزاران از آن تبعیت می کنند) این زیادی اذکار نماز را دچار اشکال می نماید. باید سریعا برای رفع آن چاره ای اندیشید تا به بقیه اعمال روزمره شما آسیب وارد نکند.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
فرد وسواسی برای رهایی از دام وسواس باید چه کند؟

سرچشمه وسواس در عبادات ناآگاهی از مسائل شرعی، به خصوص دو مساله زیر است:

اول: باید بدانیم شک فرد وسواسی اعتباری ندارد یعنی اگر شک پیدا کرد عبادتش باطل شده یا نه، نباید به شک خود اعتنا کند و عباداتش صحیح است.

دوم: علم او هم معتبر نیست یعنی لازم نیست یقین پیدا کند وضو یا غسل او صحیح انجام شده، بلکه باید به همان صورت که دیگران انجام می دهند عمل نماید و عملش صحیح است.

راه درمان وسواس:

۱٫ بی اعتنایی، یعنی هرگاه عمل دلچسب شما نبود و حتی خیال می کردید باطل است، اعتنا نکنید.

۲٫ راه حل دیگر، زمان بندی است. مثلا برای وضو سه دقیقه کافی است و نباید بیشتر شود، هر چند دلچسبتان نباشد. با عمل کردن به این دستور العمل ان شاء الله ظرف مدت کوتاهی وسواس شما برطرف می شود.

بنابراین، فرد وسواسی باید به اولین عمل در موردی که وسواس دارد اکتفاد نموده، و متوجه باشد که تکرار عمل برای او تبعیت از شیطان و حرام است.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
سؤال: برای رسیدن به آرامش روحی چه باید بکنیم؟ و برای این که دیگر دچار وسواس نشویم و از آن خلاص شویم، چه کاری باید انجام دهیم که در آخرت، به سعادت برسیم؟

جواب: برای رسیدن به آرامش، بهترین راه، یاد خدا و ذکر او و توکل بر اوست که رحمان و رحیم و ودود و حبیب و حافظ و لطیف و کریم است و تخلّف و معصیت و وسواسی گری در برابر او و احکامش که بر مبنای آسانی و گذشت و جمال و جلال انسان و زندگی باشد، شرم آور است. پیامبران و ائمه علیهم السلام و علمای بزرگ، همه معصیت و وسواس را امری زشت دانسته اند و از آن بیزار بوده اند



از محضر مبارک مرحوم آیت اللّه بهاء الدینی قدس سره در ر*اب*طه با شخصی که گرفتار وسوسه فکری شدید شده بود و بسیار از آن رنج می برد راه حلی درخواست نمودم؟ آن فقید سعید و عارف بزرگوار فرمودند: بگویید گوسفندی را ذبح نموده، و آب گوشت درست کنند، و حدیث شریف کساء را با حضور جمعی از مؤمنین بخوانند، و بعد از صرف طعام دعا نمایند. انشاء الله مشکل حل می شود، ناگفته نماند که دستور العمل انجام شد و به حمد الله کسالت برطرف گردید.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
ازنظر ایت الله مظاهری

سؤال1: به چه کسی وسواسي گفته می‌شود؟ و شاخصه‌ي وسواسي‌گري چيست؟

° کسي که در کارهاي عبادي يا غير عبادي حتي در امور اجتماعي و فردي خارج از حدّ اعتدال و متعارف باشد، وسواسي است و آن يک حالت خطرناکي است که از تسلّط قوه خيال بر انسان پيدا مي‌شود و به جاي اينکه عقل او را استخدام کند، قوه خيال او را استخدام مي‌کند و وقتي چنين شد شيطان مسلّط بر او مي‌شود و به واسطه آن حالت، او را نابود مي‌کند و دنيا و آخرت او را تباه مي‌کند. لذا عقلاً و شرعاً لازم است با بي‌تفاوتي و نشنيدن حرف شيطان و پشت کردن به وسوسه‌ها و تخيّل‌ها و توهّم‌ها آن حالت را نابود کند و هرچه او را رنج مي‌دهد، راجع به همان بي‌تفاوت باشد و اين است داروي منحصر به فرد وسواس.



سؤال2: حكم حضرتعالي در مورد وسواسي چيست؟

° کار او حرام است و بايد اعمال را به طور متعارف و آن طور که عموم مردم انجام مي‌دهند، انجام دهد.



سؤال3: آيا اصلاً از نظر شرع، احتياط در نجاست و طهارت، مطلوب است؟

° کار وسواسي راجع به هرچه باشد حتّي حقّ النّاس مطلوب نيست؛ بلکه حرام است.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

hasti

مدیر بازنشسته دین و مذهب
مقام‌دار بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-06-24
نوشته‌ها
1,991
لایک‌ها
2,978
امتیازها
93
سن
27
کیف پول من
458
Points
7
سؤال4: ملاک در تشخيص صدق عنوان وسواس چيست؟

° ملاک در صدق عنوان وسواسي بر کسي، عرف است. هرچند اگر کسي بيش از سه بار در مسأله‌اي شک کرد، وسواسي محسوب شده و بايد به احکام وسواس عمل نمايد.

سؤال5: آيا اعمال وسواسی (اعمّ از عبادي و غير آن) صحيح است و اعاده لازم ندارد؟

° کار او حرام است و بايد پرهيز کند.



سؤال6: آيا حرمت وسواس منحصر در احکام عبادي است؟

° وسواس در هر عملي، اعمّ از امور اعتقادي و اخلاقي و احکام عبادات و معاملات و امور فردي و اجتماعي، حقّ‌‌الله و حقّ‌‌الناس، حرام است.



سؤال7: همسرم دچار وسواس شده و هرچه به او تذکّر می‌دهم می‌گويد نمی‌توانم مانند بقيه عمل کنم، راه علاجش چيست؟

° بايد بگويد مي‌توانم و راه فقط بي‌اعتنائي و مثل ديگران بودن است و الّا بدبختي دنيا و آخرت دارد.



سؤال8: آیا اهل کتاب ذاتاً محکوم به طهارت هستند یا نجاست؟

° طاهر هستند.



سؤال9: در محلّه‌ای زندگی می‌کنم که اکثريّت آنها اهل کتاب هستند. حال آيا در معاشرت با اهالي لازم است از دين و مذهبشان سوال کنم؟

° لازم نيست.



سؤال10: شکّ، ظنّ و یقین وسواسی تا چه حد معتبر است؟ آیا در صورت یقین به متعارف بودن آن، باز هم بی‌اعتبار است؟

° شکّ و ظنّ وسواسي اعتبار ندارد و چون يقين او هم تخيّلي بيش نيست، اعتبار ندارد و بايد به شکّ و ظنّ و يقين خود اعتنا نکند.

سؤال11: اگر کسي بعد از جنابت، بول و استبراء نکند و غسل نمايد و بعد از آن مايعي از او خارج شود، آيا آن مايع نجس است؟ و آيا نياز به تجديد غسل دارد؟ در پاسخ اين دو سؤال آيا فرقي مي‌کند چقدر وقت بعد از جنابت، آن مايع خارج شود يا خير؟

° اگر مدّت کمي از جنابت او گذشته باشد، مثلاً ده دقيقه، آن مايع پاک است و غسل او صحيح بوده و غسل ديگري لازم ندارد. و همچنين است اگر بول کرد و استبراء نکرد و مدّت کمي از بول گذشت و مايع بيرون آمد، آن مايع پاک است و اگر وضو گرفته يا غسل کرده است به واسطه مايع باطل نمي‌شود.
 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
بالا