اما این شکست چگونه به تشکیل هالهی ۲۲درجه منتج میشود؟
میدانیم که کریستالها در هوا معلق و سرگردانند، از این رو نور با زوایای متفاوتی با هر یک از آنها برخورد کرده و در جهاتی تصادفی پراکنده میشود. جهاتی که همگی بین ۲۲ تا ۵۰ درجه از خورشید فاصله دارند. مکان هندسی انواری که اینچنین شکسته شوند هالهای است در اطراف خورشید به شعاع ۲۲ درجه و ضخامت ۲۸ درجه که هر چه از خورشید دورتر شویم از درخشش آن بیشتر کاسته میشود.
نکتهی جالب اینکه اثر تجزیه و تفکیک نور را در هالهای که به اندازه کافی درخشان باشد میتوان دید. به این صورت که نوار داخلی هاله قرمز رنگ بوده و هر چه به سمت بیرون هاله حرکت میکنیم رنگ هاله به نارنجی و سپس آبی تغییر میکند.
این مستدلترین و بهترین تبیینی است که تاکنون برای تشکیل هالهی ۲۲ درجه ارائه شده است. و راز تشکیل خورشیدهای کاذب نیز در همین تبیین نهفته است. کافی است در نظر داشته باشیم که کریستالهای یخی عموما شبیه یک برگ کاغذ، پهن و نازک هستند. هندسهای شبیه یک صفحه که نیروهای آئرودینامیکی وادارش میکنند تا در وضعیتی قرار گیرد که بردار نرمال عمود بر آن همراستا با جاذبهی زمین باشد. به عبارت سادهتر کریستالهای یخی عموما به شکل افقی در هوا معلقاند. و این باعث میشود که راستای انوار شکسته شدهی نور خورشید نیز توزیع یکنواختی نداشته و عموما افقی باشد. نتیجه آنکه دو نقطه از هالهی ۲۲ درجه پرنور تر از سایر نقاطش ظاهر میشود. دو نقطهای که خط واصل آنها به موازات افق است. همان دو نقطهی نورانی که به خورشید کاذب شهرت یافتهاند.
با این توصیف میتوان انتظار داشت که هر قدر اغتشاشات جوی کمتر و هوا آرامتر باشد، کریستالهای بیشتری در وضعیت افقی قرار گرفته، احتمال تشکیل خورشید کاذب بیش از پیش افزایش مییابد. خوشبختانه این پیشبینی با مشاهدات و تجربیاتی که تاکنون از این رویداد داشتهایم کاملا همخوانی دارد.
اما این را هم نباید از نظر دور داشت که کریستالهای یخ تمام نور دریافتی را از خود عبور نداده بلکه درصد ناچیزی از آن را بازتاب میدهند. بازتابی که منجر به تشکیل خط افقی و گاه عمودی سفیدی بر خورشید میشود. که به دایره یا صلیب پارهلیک معروف است.
همچنین لازم است بدانیم که بخشی از پرتوهای نور از قاعدهی کریستالها وارد شده و پس از شکستی ۹۰ درجه از سطوح جانبی آن خارج میشوند تا رنگینکمان سر سو یا هالهی ۴۶ درجه را تشکیل دهند. circumzenithal arc پس نه فقط خورشید کاذب و هالهی ۲۲ درجه بلکه تمامی این پدیدههای حیرتانگیز زادهی شعبده بازی یخ و نور اند. پدیدههایی شگفتانگیز که درک امروزی ما از آنها محصول قرنها مشاهده، تحلیل، آزمایش و رصد است؛ نه قصهبافیهای یک شبهی عدهای سودجو.
انجمن رمان نویسی
دانلود رمان