• خرید مجموعه داستان های درماندگان ژانر تراژدی و اجتماعی به قلم احمد آذربخش برای خرید کلیک کنید
  • دیو، دیو است؛ انسان، انسان. هاله‌های خاکستری از میان می‌روند؛ این‌جا یا فرشته‌ای و یا شیطان. رمان دیوهای بیگانه اثر آیناز تابش کلیک کنید
  • رمان ققنوس آتش به قلم مونا ژانر تخیلی، مافیایی/جنایی، اجتماعی، عاشقانه کلیک کنید

خوشه های ستاره ای

  • نویسنده موضوع MAHDIS
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 4
  • بازدیدها 200
  • Tagged users هیچ

ساعت تک رمان

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مدیر بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
نوشته‌ها
7,835
لایک‌ها
16,737
امتیازها
163
سن
23
محل سکونت
Mystic Falls
وب سایت
taakroman.ir
کیف پول من
717
Points
0
خوشه های ستاره ای

1-1024x794.jpg


از آنجا که محاسبات الگو های تکامل ستاره ای بی اندازه مشکل است و در آنها تعداد زیادی عامل هایی تقریبی وارد میشوند که گرچه تقریب خوبی دارند اما کاملا معین نیستند اختر شناسان این محاسبات را با مشاهداتی که از خوشه های ستاره ای به عمل می آورند مقایسه و کنترل می کنند . معلوم شده است که تمام ستارگان یک خوشه ستاره ای به طور همزمان از متراکم شدن مواد میان ستاره ای به وجود می آیند و از این رو سن تمام ستارگان آن تقریبا یکسان است . این امر مطالعه ی الگو های تکاملی ستاره ای را از روی بررسی دما و درخشندگی تمام ستارگان موجود در یک خوشه ی ستاره ای امکان پذیر می سازد. خوشه ی ستاره ای ستارگانی با جرم های مختلف را در بر می گیرد که عمری تقریبا یکسان دارند و بنابر این ستارگانی با فاز های تکاملی مختلف را به نمایش می گذارد ( به شرط آنکه ستارگان کافی در آن وجود داشته باشند)

خوشه های ستاره ای در کهکشان محلی ما تشخیص داده شده اند که دو نوع عمده دارند :جوانترین آنها خوشه های باز یا کهکشانی نامیده می شوند و خوشه های پیر تر بزرگتر و پر جمعیت تر خوشه های کروی خوانده می شوند .

خوشه های کهکشانی اصولا به صفحه ی پهن کهکشان محلی ما محدود می شوند. در حدود یک هزار عدد از آنها در کهکشان ما شناخته شده اند ولی تخمین زده می شود که احتمالا هزاران عدد دیگر نیز وجود دارند که به سبب تیره گی ناشی از غبار دیده نمی شوند. گستره ی جمعیت خوشه های کهکشانی از حدود چند دو جین تا چندین صد ستاره است گستره ی سن ستارگان این خوشه ها نیز در روی رشته ی اصلی آنها از کمتر از یک میلیون تا پنج میلیارد سال ( یا بیشتر ) است.

پروین

نمونه ای از یک خوشه ی کهکشانی که به آسانی می توان مشاهده کرد . گروه کوچکی از ستارگان ددر صورت فلکی ثور است که خوشه ی پروین نامیده می شود . آن را هفت خواهران یا ثریا نیز نامیده اند. بدون استفاده از تلسکوپ معمولا شش ستاره ی ظر نور این خوشه قابل مشاهده است اما با استفاده از عدسی میدان یا تلسکوپ ده ها ستاره را می توان در آن دید. مطالعه ی حرکت های فردی ستارگان در این ناحیه نشانگر آنست که بیش از صد ستاره عضو خوشه ی پروین هستند . نمودار رنگ قدر برای خوشه ی پروین نشان می دهد که رشته ی اصلی در این خوشه تا قدر مطلق تقریبا 2 می رسد. ستارگان نورانی تر از این قدر در بالای رشته ی اصلی قرار دارند و در حال آغاز حرکت به سوی مرحله ی غول سرخی هستند . اما خوشه ی پروین چندان غنی نیست که اکنون ستاره ای در مرحله ی غولی دیده شود. ستارگانی که جرمشان بسیار بیشتر از جرم آنهایی است که رشته دی اصلی خوشه ی پروین را ترک می گویند چنان سریع تکامل می یابند که تقریبا تنها در مدت چند میلیون سال مراحل تکاملی را پشت سر می گذارند و ما باید امید وار باشیم که بتوانیم این خوشه را به هنگامی که یکی از ستارگان آن وارد این تکامل سریع می شوند ببینیم.


 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان

امضا : MAHDIS

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مدیر بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
نوشته‌ها
7,835
لایک‌ها
16,737
امتیازها
163
سن
23
محل سکونت
Mystic Falls
وب سایت
taakroman.ir
کیف پول من
717
Points
0
قلایس

قلایس خوشه ی کهکشانی دیگری است که در آسمان فاصله ی بسیار زیادی از خوشه ی پروین ندارد اما بسیار نزدیک تر به خورشید است و از این رو توزیع ستارگان آن چنان دیده می شود که ظاهرا بصورت یک خوشه در نظر نمی آید و این خوشه مهم است زیرا ویژگی های آن اندازه گیری مقیاس فاصله ی ستاره ای را به روشی مستقل برای ما امکان پذیر می سازد . این خوشه چنان نزدیک است که فاصله اش را می توان از روی حرکت های ستارگان منفرد درون آن که همگی با هم در فضا حرکت می کنند تعیین کرد. و بنابراین به اندازه گیری حرکتی فضایی موفق شد که در موارد دیگر دست یافتنی نیست.

قلایس همچنین از این رو جالب توجه است که ستار های اندکی در ناحیه ی غولی دارد و محاسبه ی تکامل ستاره ای را تا جایی که می توان در مورد چنین نمونه گیری کوچک انجام داد میسر می سازد.

خوشه های پر جمعیت

به منظور انجام دادن یک مقایسه ی واقعا معتبر میان یک خوشه ی ستاره ای و الگو های تکاملی محاسبه شده برای ستارگان لازم است خوشه ی ستاره ای نسبت به خوشه های باز نمونه در ن*زد*یک*ی خورشیدستاره های زیادی در فاز غولی داشته باشد . به همین دلیل اختر شناسان از این کشف خشنودند که یکی از نزدیک ترین کهکشان ها یعنی ابر بزرگ ماژلانی ( با فاصله ای در حدود 50000 پارسک از کهکشان محلی ما ) دارای تعداد بسیار زیادی از چنین خوشه های ستاره ای است. این کهکشان از نظر داشتن ستارگان جوان گ*از و غبار غنی است و از این رو میدان خوبی است برای یافتن کلید های شکل گیری و تکامل ستارگان پر جرم . در میان خوشه های ستاره ای مطالعه شده در این کهکشان تقریبا 35 خوشه وجود دارند که بطور غیر عادی پر جمعیت هستند و ستارگان آنها از تمام خوشه های جوان نزدیک به خورشید که تا به حال در کهکشان ما مطالعه شده اند بسیار بیشتر اند .

یکی از پر جمعیت ترین و نورانی ترین خوشه ها در ابر بزرگ ماژلان NGC 1866 است تعداد ستارگان این خوشه از 10000 تا 20000 ستاره برآورد شده است و بطور متناسبی تعدادزیادی از آنها ( در حدود 50 عدد ) در مرحله ی غول سرخی تکامل هستند . به علاوه در این خوشه چندین متغیر قیفاووسی وجود دارد زیرا واقعیت این است که انحراف مجدد به رشته ی اصلی در نمودار رنگ قدر به نوار نا پایداری بر می گردد.

خوشه های ستاره ای پیر

هنگامی که سن خوشه های ستاره ای نزدیک به خورشید در کهکشان ما اندازه گیری شد نتیجه ی شگفت انگیزی بدست آمد . اگرچه در این حجم از فضا تعدادی خوشه با سن چندین میلیارد سال وجود دارد اما تعداد خوشه های بسیار پیر بطور حیرت آوری بسیار اندک است . به نظر می رسد خوشه های ما در ن*زد*یک*ی خودمان مشاهده می کنیم اجرام بسیار جوان با سنی کمتر از یک میلیارد سال هستند که در میان آنها خوشه هایی که تنها چند میلیون سال از عمرشان می گذرد اکثریت را دارند . همچنین نگاهی گذرا به توزیع این سن ها حاکی از آن است که خوشه ها پدیده های جدیدی در کهکشان ما هستند و در زمان های قدیم پیشتر از حدود یک میلیارد سال پیش از میلاد تعدادشان بسیار کم بوده است. در مقابل توزیع ستارگانی با جرم ها و درخشندگی های گوناگون نشانگر آن است که در آن دوران های قدیم می باید تعداد بسیار زیادی از ستاره شکل گرفته باشد . حتی از روی آمار محتمل به نظر می رسد که از زمان تشکیل کهکشان ما (در 10 میلیارد سال پیش ) آهنگ شکل گیری ستارگان بطور پایداری کاهش یافته است.


 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : MAHDIS

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مدیر بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
نوشته‌ها
7,835
لایک‌ها
16,737
امتیازها
163
سن
23
محل سکونت
Mystic Falls
وب سایت
taakroman.ir
کیف پول من
717
Points
0
اگر آهنگ شکل گیری ستارگان از آغاز تشکیل کهکشان کاهش یافته پس چرا آهنگ تشکیل خوشه های ستاره ای افزایش یافته است ؟ پاسخ آن است که احتمالا چنین نیست بلکه بدلدل ناپایداری خوشه های کوچک چنین به نظر می رسد . اگر خوشه ی ستاره ای بسیار پر جرم نباشد نیروهای گرانشی قدرتمند بیرون از آن در خلال عمر کهکشان بر آن اثر میگذارند و به تدریج آن را از هم می پاشند. مشاهدات چنین نیروهایی بر روی خوشه هایی مانند پروین یا قلایس نشان می دهد که انها فقط به مدت چند صد میلیون سال یا بیشتر می توانند به عنوان خوشه دوام بیاورند و ظس از آن کاملا از هم گسسته می شوند و به صورت ستاره های منفرد در می آیند که که هر کدام به راه خود می رود .بنابراین محتمل است که در تاریخ کهکشان ما شکل گیری خوشه ها سریع تر از شکل گیری ستاره ها روی داده است ولی خوشه های منفرد با چند استثنا عمر مورد انتظار نسبتا کوتاهی بعنوان خوشه داشته اند .

خوشه های کهکشانی پیر

در ن*زد*یک*ی خورشید چند خوشه ی بسیار پیر وجود دارد و بیشتر انها دست کم چندین هزار ستاره دارند. نمونه ای از آنها M67 که در صورت فلکی سرطان قرار دارد جسم کم رنگ و نامشخصی است . بدون تلسکوپ دیده نمی شود و از درون تلسکوپ نیز چندان پر نور و ب*ر*جسته نیست. ظاهر نامشخص آن بدلیل زیاد بودن سن این خوشه است. در پنج میلیارد سالگی تمام ستارگان درخشان ان تکامل یافته و از نظر محو شده اند و تنها ستاره های کم نور باقی مانده اند . نورانیت ستاره های M67 در رشته ی اصلی ان فقط اندکی درخشان تر از خورشید هستند .

خوشه های ستاره ای کروی

پیر ترین اجرام کهکشان ما خوشه های بسیار پر جمعیت درخشان و گسترده ای هستند که خوشه های کروی ستارگان نامیده می شوند . در حدود 120 عدد از آنها فهرست شده است که بیشترشان در یک هاله ی تقریبا کروی هم مرکز با کهکشان ما توزیع شده اند . بر خلاف خوشه های کهکشانی خوشه های کروی به صفحه ی پهن کهکشان مربوط نمی شوندبلکه تا فاصله های زیادی در بالای این صفحه گسترده شده اند. همچنین آنها تراکم زیادی در محدوده ی مرکز کهکشان دارند.

از انجا که خوشه های کروی بسیار پر جمعیت اند اعضای زیادی از آنها را می توان یافت که در فاز های غولی تراکم ستاره ای هستند. از این رو این خوشه ها اجرام به غایت سود مندی برای مطالعه ی الگوهای تکاملی ستارگان پیر به شمار می روند . با مطالعه ی آنها می توانیم اطلاعاتی در باره ی فاز غول سرخی ستارگانی که جرم نسبتا کوچکی دارند بدست آوریم. باید به این نکته اشاره کرد که برای تعیین الگوی تکاملی ستارگانی با جرم بسیار کمتر از خورشید هیچ راه مشاهده ای وجود ندارد زیرا واقعیت آن است که زمانی طولانی تر از عمر برآورد شده برای جهان طول می کشد تا چنین ستاره ای تکامل یابد و از رشته ی اصلی خارج شود .

نمودار رنگ قدر برای خوشه ی ستاره ای کروی M3 نشان می دهد که یک رشته ی اصلی بسیار پر جمعیت وجود دارد که در بالای این رشته ستاره هایی با نورانیت بالا و دمای کاهش یافته به چشم می خورد . این ستارگان از خطی مشابه آنچه که در محاسبات نظری حاصل شده است پیروی می کند منطقه ای با جمعیت بسیار زیاد و دما های پایین شاخه ی غولی نمودار رنگ قدر خوشه ی ستاره ای کروی نامیده می شود و نشان دهنده ی فاز غول سرخی اولیه ی تکامل است.

ترازی که در آن ستارگانی با قدر مطلق تقریبا صفر تجمع یافته اند شاخه ی افقی نمودار رنگ قدر نام دارد . این شاخه نمایشگر مسیر ستارگانی است که پیشتر از شاخه ی غولی گذشته اند متحمل یک درخش هلیومی شده اند و اکنون در مغزی خود هلیوم و در پوسته ای در پیرامون آن هیدروژن می سوزانند . در برخی از خوشه های کروی شاخه ی افقی نوار ناپایداری را قطع می کند و تپشهایی در شکل متغیر های RR شلیاقی حاصل می شود . برای مثال M3 حاوی 201 متغیر RR شلیاقی است و به همین دلیل هم خوشه ای غیر عادی است زیرا بیشتر خوشه های کروی تنها تعدادکمی از این متغیر ها را در بر می گیرند .


منبع : کتاب ساختار ستارگان و کهکشان ها


این دیگ جوشان که نامندش سپهر

خورشید جان است و هم آیین مهر



 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : MAHDIS

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مدیر بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
نوشته‌ها
7,835
لایک‌ها
16,737
امتیازها
163
سن
23
محل سکونت
Mystic Falls
وب سایت
taakroman.ir
کیف پول من
717
Points
0
خوشهٔ ستاره‌ای مجموعه‌ای از ستارگان است که با نیروی گرانشی دوجانبه به یکدیگر پیوسته‌اند.


ابرخوشه ستاره‌ای آر۱۳۶، تصویری با تلسکوپ هابل



خوشه ستاره‌ای ان‌جی‌سی ۲۴۶۷ که در سپتامبر ۲۰۱۲ در رصدخانه جنوبی اروپا این تصویر گرفته شده‌است.


ستارگان هر خوشه، هم‌زمان و از یک ابر غبار و گ*از زاده شده‌اند و بنابراین سن و ترکیبشان مشابه‌است، ولی نوع این ستارگان متفاوت است چون جرم‌های متفاوتی دارند. چرخه حیاتی ستاره را جرم آن تعیین می‌کند. دو نوع خوشه وجود دارند: خوشه کروی و خوشه باز. خوشه‌های کروی پیرترند و در هاله‌ای کروی پیرامون هسته کهکشان راه شیری قرار دارند ولی خوشه‌های جوانتر باز، در قرص کهکشان قرار گرفته‌اند.



خوشه‌های باز

خوشه باز مجموعه‌ای از ستارگان سست‌پیوند است که تعدادشان از کمتر از صد ستاره تا بیش از چند هزار متغیر است. تقریباً ۱۲۰۰ خوشه باز شناخته شده در کهکشانمان وجود دارند که همگی در قرص کهکشان واقعند. معمولاً آن‌ها چند سال نوری پهنا دارند و شامل ستارگان گروه اول اند که جوان و فوق العاده درخشان هستند. سرانجام ستارگان خوشه‌های باز بخاطر اختلالات گرانشی ناشی از سایر اجرام موجود در کهکشان از یکدیگر دور می‌شوند.

خوشه‌های کروی

خوشهٔ کروی مجموعه‌ای از ستارگان فشرده به یکدیگر است که تعدادشان از ده‌ها هزار تا صدها هزار ستاره متغیر است. خوشه‌های کروی معمولاً دایره‌ای شکل بوده و تقریباً ۱۰۰ سال نوری پهنا دارد. ستارگانشان در مرکز خوشه متمرکز شده‌اند. تقریباً ۱۵۰ خوشه کروی شناخته شده در کهکشان ما وجود دارد، که اکثرشان در هاله پیرامون هسته کهکشان قرار دارند. ستارگان خوشه‌های کروی، پیر و از ستارگان گروه دوم هستند.

خوشه‌های کروی زمانی تشکیل شدند که کهکشان ابری کروی بود. هنگامی که کهکشان ما به شکل قرص درآمد، خوشه‌های کروی درون‌هاله‌ای، پیرامون هسته باقی‌ماندند سپس خوشه‌های باز در داخل قرص تشکیل شدند. این خوشه‌ها سوژه‌های مناسبی برای عکاسی نجومی می‌باشد.



 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : MAHDIS

MAHDIS

نویسنده انجمن + مدیر ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
مدیر بازنشسته
تاریخ ثبت‌نام
2020-07-26
نوشته‌ها
7,835
لایک‌ها
16,737
امتیازها
163
سن
23
محل سکونت
Mystic Falls
وب سایت
taakroman.ir
کیف پول من
717
Points
0
img/daneshnameh_up/8/82/Khoshebaz.jpg
img/daneshnameh_up/3/3f/Khoshekoravi.jpg
خوشه ستاره‌ای پروین (هفت خواهران)
قدمت این خوشه باز 50 میلیون سال است. با چشم
غیر مسلح ، بصورت مجموعه ای از 6 یا 7 ستاره به نظر می‌آید
تلسکوپ آشکار می‌کند که آن شامل صدها ستاره است.
ام13- در صورت فلکی هرکول
عرض این خوشه 160 سال نوری است، شامل صدها
هزار ستاره است که با جاذبه در کنار همدیگر نگه داشته
شده‌اند. قدمت بسیاری از ستارگانش به 10 م%


عکاسی از خوشه‌های ستاره‌ای

در عکاسی از خوشه‌های ستاره‌ای عکاسی به دو روش Prime Focus و Eyepiece Projection از سایر روشها معقول‌تر و دقیق‌تر است. شما برای تهیه عکسهای زیبا از خوشه‌های ستاره‌ای به تلسکوپی که دارای موتور ردیاب است نیاز دارید. ابزار بعدی که مورد نیاز شما است، دوربین مکانیکی که دارای سرعت (B (Bulb یا دوربینهای دیجیتال از نوع DSLR که دارای سرعت M هستند. چون می‌توانید به مقدار مورد نیاز نور دهی کنید.

نکته بسیار مهم این است که اگر در شهرهای بزرگی مثل تهران عکاسی می‌کنید به علت آلودگی نوری زیاد سبب می‌شود تا محیط عکس شما کمی روشن‌تر از مناطق تاریک شود و برای رفع این مشکل باید با نرم افزارهایی از قبیل فوتوشاپ عکس خود را سیاه و سفید کنید. چون در ویرایش عکسهای نجومی که کار اصلی عکاسی است با مشکل روبرو می‌شوید. اگر از دوربینهای دیجیتال از نوعی که در بالا ذکر شد (DSLR) استفاده می‌کنید حتما توجه داشته باشید که از عکسی که از جرم مورد نظر گرفته‌اید باید عکس دیگری بگیرید که به اصطلاح Dark Frame نامیده می‌شود.

این فریم دیگری که گرفته می‌شود به این علت است که در دوربینهای دیجیتال از CCD استفاه می‌شود و CCD پس از گرم شدن شروع به ثبت کردن ستاره‌های مجازی در عکس شما می‌کند که آنها ستاره نیستند بلکه نویزهای ناشی از گرم شدن CCD است که امروزه در CCDهای پیشرفته در آنها از خنک کننده استفاده می‌شود.

چگونه Dark Frame بگیریم؟

فرض کنید شما از یک خوشه ستاره‌ای با یک دقیقه نور دهی در حساسیت 400 عکس را تهیه کرده‌اید. حالا درب دهانه تلسکوپ را می‌بندید و با همان مشخصات عکس قبلی (یک دقیقه و حساسیت 400) عکس می‌گیرید. این عکس را با عکس قبلی با نرم افزارهایی مثل Photoshop یا Registax ترکیب می‌کنید و می‌بینید که نویزها به حداقل رسیده‌اند.

چگونه عکس را فکوس (کانونی) کنیم؟

نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد فکوس کردن یا نقطه‌ای کردن ستاره است. دو راه وجود دارد: راه اول ساده‌تر است، به این صورت که ستاره‌ای پر نور را در ویزور دروبین خود که به تلسکوپ نصب شده قرار می‌دهید و سپس ان را آنقدر فکوس می‌کنید تا به صورت نقطه‌ای متمرکز در بیاید و بعد جرم مورد نظر را می‌گیرید و شروع به عکاسی می‌کنید. راه دوم کمی با دردسرتر ولی دقیقتر است، به این صورت که مقوایی به اندازه دهانه تلسکوپ می‌برید و دو طرف این مقوا را سوراخهایی به قطر یک سانتیمتر ایجاد می‌کنید و بر روی تلسکوپ قرار می‌دهید و در ویزور دوربین خود نگاه می‌کنید، اما در ویزور دو ستاره می‌بینید که باید آنقدر فکوس کنید تا دو ستاره بر هم منطبق شوند و بعد از جرم مورد نظر عکاسی می‌کنید.


 
انجمن رمان نویسی دانلود رمان
امضا : MAHDIS
بالا